Proteste în INDIA. Şapte morţi şi sute de răniţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Cel puţin şapte persoane au murit şi circa 150 au fost rănite în ciocniri care au avut loc luni la New Delhi în timpul unor proteste în legătură cu o nouă lege a cetăţeniei în India, a declarat marţi pentru Reuters un oficial al poliţiei.

"Şapte persoane, între care şi un poliţist şef din cadrul poliţiei din New Delhi, au murit", a spus Anil Mittal, ofiţer în poliţia din capitala indiană, adăugând că circa 150 de persoane au fost rănite în violenţele de luni.

Ciocnirile au izbucnit între mii de manifestanţi care demonstrau pentru şi împotriva unei noi legi a cetăţeniei.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi grenade de fum, luptându-se să disperseze mulţimile care aruncau cu pietre.

Mai multe maşini şi magazine au fost incendiate, potrivit DPA.

Violenţele din timpul manifestaţiilor au avut loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ajuns luni la New Delhi pentru o vizită, urmând ca marţi să aibă o întrevedere cu premierul indian Narendra Modi.

Ciocnirile au avut loc în zone din nord-estul capitalei care au o largă populaţie musulmană.

Noua lege accelerează procesul de acordare a cetăţeniei pentru minorităţile religioase din ţările vecine majoritar musulmane, dar îi exclude pe musulmani din lista comunităţilor care beneficiază de această facilitate.

Criticii spun că legea contravine Constituţiei seculare din India, care tratează toate persoanele egal indiferent de religia lor, şi că este un pas spre marginalizarea minorităţii musulmane din ţară.

Guvernul condus de partidul naţionalist Bharatiya Janata al premierului Modi, sau BJP, susţine că legea nu îi va afecta pe cetăţenii indieni, fie ei hinduşi sau musulmani.

Însă protestele, în mare parte paşnice până acum, continuă în diferite oraşe din ţară, având deseori în fruntea lor femei musulmane, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel