Soluția lui Macron pentru Franța. Ar accepta-o USR și PNL, în România?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Membrii mișcării 'Vestele galbene' protestează în fiecare sâmbătă, începând cu mijlocul lunii noiembrie 2018, atât în Paris cât și în marile orașe franceze. Unii dintre primari au propus interzicerea manifestațiilor, remarcă rfi.ro. Ei susțin că pagubele pe care furioșii le produc sunt mult prea mari.

Prezent la Bordeaux pentru a vorbi cu aleşi locali, preşedintele Emmanuel Macron refuză să facă acest lucru, pe motiv că nu ar fi o măsură eficace. Macron face apel la discernământ, și spune că situiația din Franța este incompatibilă cu democrația.

 "Franţa are nevoie să revină cât mai repede la calm. Ceea ce trăim, nu mai este înţeles de mulţi dintre francezi. Trebuie să găsim soluţiile bune pentru ca fiecare să revină la civism, la capacitatea de a trăi împreună şi de a accepta acordurile şi dezacordurile. O societate democratică în care fiecare îşi poate exprima dezacordurile într-un mod violent, în care niciun compromis nu este posibil şi în care nicio regulă nu mai există, iar pe aceeaşi logică există oameni care susţin că nimeni nu mai este demn să îi reprezinte, apoi, că în fiecare sâmbătă trebuie să spună partea sa de adevăr, printr-o violenţă extremă, este intolerabil, iar la final are loc negarea democraţiei", a spus Macron, citat de rfi.ro.

Conform sursei citate, preşedintele francez doreşte mai degrabă o înăsprire a sancţiunilor pentru cei care comit infracţiuni în timpul manifestaţiilor. Săptămâna aceasta, un protestatar din mişcarea Vestele galbene a fost condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare pentru că a atacat forţele de ordine în cadrul manifestaţiilor din ianuarie. În total, justiţia franceză a pronunţat aproape 1.8000 de condamnări de la începutul protestelor, la mijlocul lui noiembrie.

Citește și: Un an de la atacul cu Noviciok. Anunțul guvernului britanic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel