Proteste Franța. Macron, consultări de ultimă oră pentru a ieși din criză
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Macron
Macron
Emmanuel Macron a avut consultări cu partenerii sociali şi cu responsabili politici pentru a ieși din criza protestelor "Vestele galbene'', înaintea declarației pe care o va face luni seară.

Timp de mai multe ore, președintele Franței, Emmanuel Macron a discutat la Palatul Elysée cu 37 de persoane, printre care premierul Edouard Philippe şi 12 membri ai guvernului, cu liderii principalelor sindicate şi ai patronatelor, cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului, cu reprezentanţii unor asociaţii ale comunităţilor locale.

După ce a păstrat tăcerea în urma manifestaţiilor din 1 decembrie şi după ciocnirile de sub Arcul de Triumf, preşedintele se va adresa naţiunii începând de la ora 19.00 GMT de la Elysée, urmând să prezinte 'măsuri concrete şi imediate', după cum a dat asigurări duminică ministrul muncii, Muriel Pénicaud.

Preşedintele are nevoie să găsească o ieşire rapidă din criză pentru a domoli furia populară care frământă ţara de mai bine de trei săptămâni. Deja foarte impopular, mulţi manifestanţi îi cer demisia.

Rezolvarea acestei crize rămâne incertă având în vedere fractura socială profundă între, de o parte, această Franţă care are sentimentul că alunecă spre sărăcie şi nu este ascultată de elite şi, de cealaltă parte, guvernul lui Emmanuel Macron, acuzat cu regularitate că este 'preşedintele bogaţilor'.

Acuzațiile aduse

'Vestele galbene' acuză în special eliminarea impozitului pe avere, văzând în aceasta un cadou pentru cei mai bogaţi.

Printre măsurile ce ar putea fi anunţate se află creşterea alocaţiei minime pentru vârstnici şi o primă de mobilitate pentru cei care folosesc automobilul pentru a ajunge la locul de muncă.

'Vestele galbene' au numeroase revendicări pentru mai multă justiţie socială, creşterea puterii de cumpărare, scăderea taxelor, ajutor pentru mobilitate, dar şi o reformă a sistemului politic şi mai multă democraţie participativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel