Proteste în Franța. Diaconu, Nicolai, Grapini, Antonescu, Gorghiu, declarații explozive
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Franța s-a confruntat sâmbătă cu „Al patrulea act”, adică al patrulea weekend de manifestaţii antiguvernamentale. Printre personalitățile politice care  au vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre protestele din Franța s-au numărat  Maria Grapini, Mircea Diaconu, Crin Antonescu, Andi Cristea, Norica Nicolai, Alina Gorghiu.  

Manifestările „vestelor galbene”, sub numele „Actul patru”, au mobilizat zeci de mii de oameni în Franța. Autoritățile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forțelor de ordine. Mai multe stații de metrou au fost închise, precum și muzee, magazine, terase și baruri.

Pe Champs-Elysées, protestatarii au strigat „Macron, demisia!". Au existat ciocniri cu forțele de ordine care au ripostat cu gaze și tunuri cu apă.

Maria Grapini

„Din păcate, ce se întâmplă la Paris se extinde. Săptămâna aceasta am avut o întâlnire, la Bruxelles, cu vicepremierul Belgiei care era foarte îngrijorat de aceste acțiuni. Informațiile sunt că manifestațiile de stradă de la Paris vor continua. Cred că lucrurile au ajuns în acest punct din cauza greșelii lui Emmanuel Macron care nu a lansat un dialog. Acum decizia de a ceda și a spune că renunță nu cred că ajută.

Manifestanții vor considera că a cedat și vor continua cu alte demersuri, revendicarea principală fiind despre prețul la combustibil. Din păcate, mișcările de stradă sunt violente. Dacă s-ar fi reușit un protest pașnic și un dialog din care să rezulte niște răspunsuri sau haideți să le spunem compromisuri pentru ca ambele părți să poată continua democratic... ar fi fost bine. Teama mea este că informațiile vor ajunge denaturat la public și există riscul ca și în alte state membre să apară proteste sub aceeași formă, aceeași denumire. Din nefericire, eu am văzut un astfel de mesaj și în România - Pregătirea vestelor și instigare. Nu este un lucru bun!", a spus Maria Grapini pentru DC News. Mai multe, AICI.

Mircea Diaconu

„Se spune că București e Micul Paris. Pe 10 august, a fost un Mic Paris față de Parisul de astăzi", a spus Mircea Diaconu, sâmbătă, contactat de redactorii DCNews. „Au loc alegeri în urma cărora apare o guvernare pe care, după aceea, nervos și violent, cineva vrea să o schimbe. Nedemocratic, bineînțeles. Fără ideologie, fără identitate. Parcă e o armată fără uniforme", a mai spus Mircea Diaconu. Acesta a dezvăluit că, în urma protestelor de la Paris, va pregăti un document pentru colegii din Parlamentul European. Declarațiile complete AICI.

Crin Antonescu

Liberalul Crin Antonescu a explicat, pentru DC News, de ce protestele din Franța constituie o lecție pentru toți liderii occidentali. „A început ca o mișcare de protest în parametri normali împotriva unei măsuri guvernamentale, uzuală pentru Franța. Pare însă să fi căpătat alte dimensiuni și ar trebui să dea de gândit multor regimuri politice din intreaga Europă. Noi avem în Franța o situație destul de atipică. Vorbim deja o confruntare între protestatari și un președinte care a fost ales "en fanfare", care a adunat multe speranțe când a fost ales. Și dintr-o dată se prăbușește și devine inamicul public numarul unu și i se cere demisia", a spus politicianul pentru DC News. Continuarea AICI.

Andi Cristea

Europarlamentarul PSD Andi Cristea a spus, contactat de DC News, că răbufnirea actuală, foarte probabil, se va traduce în voturi la europene pentru Le Pen. „Natura protestelor de la Paris este una duală. Pe de o parte, este vorba de contestarea unor pași economici recenți. Pe de altă parte, nu putem ignora acumularea nemulțumirii față de președintele Macron, privit de mulți francezi ca activ în exterior, dar detașat de problemele reale din interior. În acest context, un set de "faux pas" au dus la răbufnirea actuală care, foarte probabil, se va traduce în voturi la europene pentru doamna Le Pen. În mod ironic, dincolo de entuziasmul proeuropean, președintele Macron reușește să exporte în Europa și vestele galbene, după cum s-a văzut recent la Bruxelles", a spus Andi Cristea pentru DC News. Materialul complet AICI

Norica Nicolai

Norica Nicolai crede că unda de șoc a protestelor franceze se va resimți în multe alte state europene. "Având în vedere că în Franța a început această mișcare și că aceasta se extinde deja și în alte state ale UE, cred că este o mișcare care se va vedea rapid în multe alte state europene. Este un al doilea 1968 într-o formă mult mai radicală, dacă luam în considerare violențele produse", a declarat europarlamenarul pentru DC News. Declarațiile complete AICI.

Claudia Țapardel

Europarlamentul Claudia Țapardel spune că astfel de manifestări violente sunt periculoase pentru stabilitatea și pacea Uniunii Europene. „Este o perioadă de mare îngrijorare pentru toate statele membre. Aceste proteste, care apar parcă din senin și care genereză multă violență și în Franța, dar deja și în Belgia, sunt tot mai prezente în spațiul public. Ele sunt întreținute de grupări politice extremiste și devin tot mai agresive. Privesc cu îngrjorare aceste lucruri și din perspectiva alegerilor europarlamentare pentru că nu ne dorim un parlament populat de reprezentanți ai unor astfel de grupări extremiste", a spus europarlamentarul PSD. Mai multe AICI.

Alina Gorghiu

„Este interesul României și al tuturor țărilor europene ca lucrurile să meargă bine în Franța", a susținut Alina Gorghiu. „Lucrurile nu pot fi rezolvate decât prin dialog. Sper să fie acesta ultimul sfârșit de săptămână marcat de violență. Am văzut că Guvernul de la Paris a și anunțat că amână pentru 6 luni intrarea în vigoare a măsurilor contestate. Mesajele guvernanților au fost de deschidere și de unitate națională, mi se pare o abordare care va duce la o soluție de echilibru. Poate că discuțiile merg mai greu acum, la început, pentru că protestatarii nu sunt parte a unei structuri politice sau sindicale. Dacă ar fi fost, cred că situația ar fi putut să fie deja depășită. Sunt diferențe față de protestele din România din ultimii 2 ani. La noi agenda pozitivă și reformistă era cea a străzii și revendicările erau de ordin politic. Românii au cerut moralitate de la guvernanți și menținerea parcursului pro-european al țării, au apărat independența justiției și statul de drept. În Franța este vorba în primul rând de chestiuni sociale. Deci măsurile prin care se va rezolva criza vor ține cont de acest aspect”, a declarat Alina Gorghiu. Declarațiile complete AICI.

VIDEO cu protestul de sâmbătă, 8 decembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel