Data actualizării:
Data publicării:

Proteste Franța. Primăria din Bordeaux a fost incendiată / Premierul Élisabeth Borne spune că violența și pagubele sunt „inacceptabile” / video+foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ca urmare a reformei pensiilor promovată de președintele Emmanuel Macron, sute de mii de protestatari au ieșit și azi pe străzile Parisului.

Update 7:

Ministrul de Interne din Franța spune că au avut loc evenimente importante care trebuie condamnate. 162 de persoane au fost reținute.

Update 6:

Prim-ministrul Franței, Élisabeth Borne, a declarat că violența și pagubele observate la protestele de joi au fost „inacceptabile”.

Ea a adăugat că este recunoscătoare poliției și altor servicii de urgență.

Update 5:

Sindicatele estimează că 3,5 milioane de francezi au protestat astăzi, însă autoritățile reduc această cifră la puțin peste un milion. Poliția spune că în Paris au protestat doar aproximativ 110.000 cetățeni.

Update 4:

Manifestanții ridică baricade în mai multe zone rutiere pentru a bloca poliția.

Update 3:

Aproximativ 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți în timpul protestelor de joi și 80 de persoane au fost arestate, a declarat ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, potrivit France 24.

După ce ieri Macron a apărut într-o emisiune televizată în care și-a apărat măsurile de creștere a vârstei de pensionare, manifestanții au părut astăzi și mai furioși, dar și mult mai sfidători la adresa conducerii Franței.

Primăria din orașul Bordeaux a fost incendiată.

Update 2:

Potrivit Antena 3 CNN, o parte din grupările radicale de stânga ar fi aruncat cu torțe incendiare inclusiv în Ambasada SUA. De asemenea, pompierii participă la manifestații.

La Toulouse, pe stărzi au izbucnit mai multe incendii.

Update:

Protestele de azi au fost primele demonstrații în masă de când președintele Emmanuel Macron a forțat legea privind creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani, scrie breakingnews.ie.

Grevele au perturbat călătoriile în toată țara, în timp ce protestatarii au blocat gările, aeroportul Charles de Gaulle din Paris, rafinăriile și porturile.

Peste 250 de proteste au fost organizate în toată țara, iar liderii sindicali au lăudat mobilizarea „semnificativă”.

La Paris, zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Bastiliei, fluturând steaguriîn sunetul cântecelor de protest.

În Rennes, au izbucnit confruntări între unii demonstranți și polițiștii care au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a denunțat „atacuri și pagube inacceptabile” la o clădire de stat și o secție de poliție din Lorient, tot în vestul Franței.

„Aceste acțiuni nu pot rămâne nepedepsite”, a scris el pe Twitter.

Trenurile de mare viteză și regionale, metroul din Paris și sistemele de transport public din alte orașe mari au fost perturbate. Aproximativ 30% din zborurile de pe Aeroportul Paris Orly au fost anulate.

Turnul Eiffel și Palatul Versailles au fost închise din cauza grevelor.

Știre inițială:

Potrivit autorităților franceze, între 600.000 și 800.000 de oameni sunt astăzi în stradă la Paris, iar poliția a dislocat 12.000 de ofițeri în toată țara, conform laprensalatina.

În aceste momente, mai multe bubuituri sunt auzite pe străzile din Paris, iar manifestanții scandează lozinci și fluieră.

Reformele, care au fost promovate săptămâna trecută fără vot în parlament, după ce guvernul a folosit puteri constituționale speciale, vor ridica vârsta minimă de pensionare cu doi ani, la 64. Mai multe ciocniri între protestatari și poliție au fost semnalate în această săptămână, în special la Paris.

Joi, serviciul feroviar și zborurile au fost grav afectate de greve, după ce personalul a părăsit transportul public, rafinăriile de petrol, industria energetică, colectarea gunoiului și școlile.

Mii de tone de gunoi sunt încă îngrămădite pe străzile unor cartiere din Paris, din cauza grevei gunoierilor care durează de mai bine de două săptămâni.

Macron își apără măsura: Între sondajele pe termen lung și interesul general al țării, aleg interesul general al țării

Miercuri, Macron a apărat sfidător reformele într-un interviu televizat.

Președintele, care a fost puternic criticat de liderii sindicali și de partidele de opoziție pentru că nu a ascultat sentimentul publicului, a spus că singura sa greșeală pe parcursul procesului a fost că „nu a reușit să convingă” țara de necesitatea reformei pensiilor.

Guvernul spune că este necesar să se abordeze deficitul bugetar în creștere al Franței, care se așteaptă să ajungă la 12,5 miliarde de euro până în 2030.

„Ei cred că vreau această reformă? Nu”, a spus el, insistând că opțiuni precum scăderea pensiilor sau creșterea impozitelor au fost eliminate.

El a subliniat că guvernul francez s-a confruntat cu opoziția sindicală de fiecare dată când a încercat să introducă reforme ale pensiilor și a insistat că guvernul său „își asumă” consecințele schimbărilor nepopulare.

„Între sondajele pe termen lung și interesul general al țării, aleg interesul general al țării. Și dacă asta are consecințe, le accept”, a spus Macron, conform EFE

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel