Proteste Franța. 740.000 de manifestanți pe străzi. Premierul Elisabeth Borne a chemat liderii sindicali la discuții / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
O nouă zi de proteste în Franța, pe fondul legii pensiilor forțată de Emmanuel Macron.

Update 4

Premierul francez, Elisabeth Borne, a invitat liderii sindicali să se întâlnească pentru discuții luni sau marți, săptămâna viitoare.

Opt lideri de sindicat au fost invitați să se alăture întâlnirii cu premierul, a informat AFP.

Update 3

Aproximativ 740.000 de manifestanți participă marți la a zecea zi de proteste împotriva reformei pensiilor din Franța, a declarat guvernul.
 
Cifra a scăzut față de joia trecută, când 1,09 milioane au protestat la nivel național, potrivit guvernului.

La Paris, prefectura locală a declarat că 93.000 de protestatari au ieșit să protesteze. Joi, autoritățile au spus că 119.000 de manifestanți au fost în capitală.

Update 2

Poliția a folosit gaze lacrimogene și au existat ciocniri puternice cu mulțimile. Unii cetățeni din fruntea protestului – îmbrăcați în negru și cu fețele acoperite – au atacat un magazin alimentar și apoi au declanșat un incendiu în timp ce marșul s-a apropiat de Place de la Nation.

Cel puțin 22 de persoane au fost arestate la Paris marți după-amiază, a declarat poliția din Paris.

De asemenea, protestatarii din Rennes au blocat șoseaua de centură din jurul orașului și au incendiat o mașină abandonată.

Aproximativ 13.000 de polițiști erau de așteptat să fie desfășurați în timpul protestelor de-a lungul zilei.

Update

Guvernul a respins cerința de „mediere” din partea sindicatelor

În încercarea de a depăși problema din Franța, șeful moderat al sindicatului CFDT, Laurent Berger, a propus „medierea” și găsirea unui compromis. Propunerea a fost imediat respinsă de guvern.

„Nu avem neapărat nevoie de „mediere” pentru a vorbi unul cu celălalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran.

Berger a denunțat răspunsul „inacceptabil” al guvernului. El a primit, totuși, un sprijin neașteptat din partea partidului centrist MoDem (Mișcarea Democrată), membri ai coaliției de guvernământ.

„Este bine să avem unul sau doi oameni care caută dialog și fac un pas în spate”, a liderul șeful MoDem, Jean-Paul Mattei.

De asemenea, liderii partidelor de opoziție din stânga s-au grăbit să critice refuzul guvernului de a întrerupe planurile de reformă pentru a acorda timp unei medieri. 

„Guvernul ne-a spus că are mâna întinsă – dar încă o căutăm”, a declarat prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure, adăugând: „Avem un președinte complet surd și orb care nu-și înțelege țara”.

Știre inițială

La aproape două săptămâni după ce președintele francez Emmanuel Macron a forțat o reformă nepopulară a pensiilor prin intermediul parlamentului, sute de mii de oameni sunt așteptați să participe marți la o nouă zi de greve și proteste în toată Franța. Este a zecea mobilizare convocată de sindicate de când au izbucnit protestele la mijlocul lunii ianuarie împotriva reformei pensiilor, conform France 24.

Până la 900.000 de manifestanți sunt așteptați să se alăture celor 240 de manifestații planificate în toată Franța marți, 100.000 de protestatari fiind anticipați să umple doar străzile capitalei, potrivit afiliatului CNN, BFM. Manifestanții au început deja să protesteze la Paris.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare verificate de CNN au arătat că protestatarii aruncă fumigene în fața intrării în aeroportul Biarritz și în zona de îmbarcare a terminalului. Ulterior, aeroportul a fost evacuat. De asemenea, protestatarii au ocupat șinele de tren din Gara Lyon din Paris, potrivit afiliatului CNN BFM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel