Proteste antiguvernamentale la Praga. Vâlcu: Pescuitori în ape tulburi. Eu m-aș gândi la cei care au ieșit în stradă în 1968
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Jurnalistul Val Vâlcu a făcut o remarcă interesantă vis-a-vis de protestele antiguvernamentale care au loc la Praga.

Mii de cehi au protestat vineri la Praga, cerând demisia guvernului de centru-dreapta pentru a se putea organiza alegeri anticipate și discuții cu Rusia privind aprovizionarea cu gaz înainte de sosirea iernii. Manifestația, desfășurată în zi de sărbătoare națională din piața principală din Praga, a fost a treia organizată de mișcările politice de extremă dreaptă, grupuri marginale și Partidul Comunist.

Potrivit estimărilor Poliției, câteva zeci de mii de persoane au manifestat, mai puține decât la cele două mitinguri anterioare. Grupul organizator „Republica Cehă în primul rând!” se opune Uniunii Europene și alianței transatlantice NATO și dorește ca națiunea de 10,7 milioane de persoane să fie neutră din punct de vedere militar. Protestatarii au fluturat drapele cehe, au scandat „Demisia, demisia!” și au purtau însemne care cer ieșirea din NATO și UE (citește mai mult și vezi imagini AICI).

Jurnalistul Val Vâlcu a fost invitat la Antena 3, unde a vorbit despre Primăvara de la Praga și modul în care lumea liberă s-a solidarizat cu poporul ceh în primii ani după căderea comunismului:

„Sunt pescuitori în ape tulburi, politicieni care încearcă să profite de momente mai grele, dar eu m-aș gândi la cei care au ieșit în stradă în 1968, când lumea liberă a fost solidară. Nu a putut interveni imediat, dar s-a simțit asta 20 de ani mai târziu, când Cehia a fost extrem de mult ajutată după căderea comunismului, mai ales pe plan economic, politic, șamd. În Grupul de la Višegrad s-au pompat la greu fonduri, la fel ca în Ucraina, care e într-o situație similară Cehiei“, a spus, la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    Vladimir Plahotniuc anunță că revine în politica din Republica Moldova: Vine timpul meu acum. Știu bine să rezolv situațiile de criză

Washington Post: Serviciile secrete ruse din Moldova lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental

Serviciile secrete ruse complotează pentru a submina Guvernul pro-occidental al Moldovei. Acest lucru a fost raportat de ziarul american ”Washington Post”, care pune sub semnul întrebării implicarea Moscovei după săptămâni de demonstrații masive antiguvernamentale la Chișinău, scrie Agenzia Nova.

Ziarul menționează ”documente de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali”, care ar proveni de la informațiile ucrainene și care ilustrează ”cum Moscova continuă să manipuleze țările est-europene în ciuda campaniei sale militare în Ucraina șovăitoare”.

FSB ar fi canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre marile companii de stat ruse pentru a ”cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a redirecționa țara către Moscova” (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel