Data publicării:

Protestatarii anti-Roșia Montană au nevoie de o bătaie cu jandarmii în Piața Universității

Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
săracia
săracia

Ecologiștii care protestează de o săptămână în Piața Universității, împotriva investiției de la Roșia Montană, au decretat o ”mobilizare generală” sâmbătă, 8 septembrie. Cei care folosesc aceste manifestații par a se inspira din metodele cu care Greenpeace a paralizat, încă din anii 80, programul nuclear al Germaniei, care a devenit dependentă de gazul rusesc.

Activiștii Greenpeace promovează mesaje emoționale și încearcă să provoace autoritățile, pentru a vectoriza mesajele în mass media, după confruntările cu forțele de ordine. Prin mesajele transmise, ei încearcă să inducă teamă în rândul populației, amplificând riscuri existente sau inventând pericole fără legătură cu realitatea.

”Vrem să ne împingem cu jandarmii”

Încă de miercuri, un colaborator DC News, aflat în Piața Universității, a surprins un dialog între unul din lideri și un protestatar. Acesta s-a arătat neliniștit de o eventuală intervenție a jandarmilor. ”Asta și vrem, să ne împingem cu jandarmii, ca să ne bage televiziunile în seamă”, i s-a răspuns. Frustrarea ecologiștilor a atins cote maxime când au observat că nu sunt luate în seamă protestele. Atacurile la adresa mass media au luat forme extrem de virulente, fiind jignite și posturi de televiziune care au susținut campania anti-investiții la Roșia Montană. După ce televiziunile care împărtășesc aceeași opinie au suferit pierderi de audiență, pentru a da prioritate mesajului politic, s-au văzut confruntate și cu ostilitatea indiscriminată a protestatarilor. Astfel, jignirile proferate îi pot lăsa activiști fără unul dintre puținele capete de pod pe care le au în presa românească.

Ecologiștii folosesc o retorică de război

Din acest motiv, dar și din cauză că numărul protestatarilor a scăzut de la o zi la alta, s-a simțit nevoia unui nou impuls. Retorica a devenit una de război (”mobilizare generală”), iar mesajele nu mai sunt șoptite în Piață, ci postate pe Facebook. O persoană care se identifică drept jurnalist anti- roșia Montană a postat un mesaj în care își exprimă părerea că situația va degenera. ”Azi, tare cred că la Universitate nu vor fi șervețele. Suporterii vor pulane, nu batistuțe”, a postat ea, în finalul unui mesaj despre amabilitățile dintre jandarmi și protestatari, din primele zile.

 Astăzi, de la ora 17, vor veni în Piață studenții mediciniști, într-un protest împotriva salarizării medicilor și a crizei din sistemul sanitar. Este posibil ca unii dintre protestatari să încerce escaladarea conflictului, profitând de mediatizarea ”Marșului halatelor albe”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel