Protest Sanitas la Guvern: Se cere majorarea salariilor cu minimum 15 %
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas ies in strada
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas ies in strada
Federaţia Sanitas a anunţat noi acţiuni de protest în Capitală timp de trei zile, începând de astăzi, principala nemulţumire fiind nivelul salariilor din domeniu.

Sindicaliştii Sanitas cer o majorare a salariilor cu minim 15 %, iniţierea de dezbateri pe tema legii salarizării personalului plătit din fonduri publice şi asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale.

Protestatarii se vor aduna la prânz în faţa Guvernului, de unde vor porni în marş şi se vor opri, simbolic, în faţa câtorva spitale din Bucureşti.

Guvernul cunoaşte problemele din sistemul de Sănătate şi ne aşteptam să se repare ceva, însă din păcate Legea salarizării care trebuia implementată în perioada 2028 - 2022 nu s-a concretizat, a declarat, luni, conform  Agerpres, preşedintele Federaţiei Sanitas-Bucureşti, Viorel Huşanu.

'Dacă nu se întâmplă nimic (după protestele Sanitas, n.r.), probabil vom stabili, după aceste trei zile, şi alte acţiuni de protest, gen diverse forme de greve, de la grevă japoneză la grevă generală. Din păcate, nu este niciun semnal pozitiv. Nu avem confirmarea unei întâlniri cu nicio oficialitate şi nu avem încă o negociere ca să ştim măcar acel draft al salarizării, dacă într-adevăr vor scădea sporurile sau dacă vom beneficia de o creştere salarială. Cerinţa noastră era măcar să acopere inflaţia. Cei care ne conduc cunosc problemele acestea de mai mult de patru ani de zile. În aceşti ultimi patru ani de zile au trecut cam toate partidele pe la guvernare. Mă aşteptam să repare ceva...

Din păcate, acea lege a salarizării care trebuia implementată în perioada 2018 - 2022 nu s-a implementat. Deci, sunt salariaţi care nu beneficiază de cuantumul la maximum din acea lege. Încă sunt sporuri aplicate la nivelul anului 2018, ele plafonându-se an de an. Încă sunt diferenţe foarte mari între medici şi asistenţi. Infirmiera, brancardierul, chiar câştigă puţin au ajuns cumva ca şi valoare asistentul medical. Este o foarte mare forfotă în spitale, toată lumea este nemulţumită. Se aşteptau acum de la 1 ianuarie, odată cu finalizarea cumva a aplicării legii salarizării, să câştige toată lumea, măcar acei 10-15%, căt să acopere inflaţia', a spus Huşanu.

Întrebat dacă reprezentanţii Sanitas au avut, până în prezent, discuţii cu reprezentanţii Guvernului, oficialul organizaţiei sindicale a precizat că 'discuţii avem într-un cadru neoficial cu anumiţi politicieni, nu avem cu cineva care să reprezinte Guvernul României sau Parlamentul României'.

'Avem discuţii punctuale cu anumiţi politicieni care în mare ne dau dreptate. Unii au ieşit chiar public şi au spus că 'da, sindicatele sau în special Sanitas are dreptate', cel puţin cu referire la asistenţii medicali care nu au mai câştigat nici măcar un leu de patru ani de zile, dar din păcate nu s-a întâmplat nimic. Domnul ministru al Sănătăţii ştie de când a început mandatul această problemă. Tot promite că se va rezolva odată cu noua lege a salarizării care ar trebui implementată de la 1 iulie, dar semnalele din zona aceea sunt foarte proaste, în sensul că s-ar putea să ne scadă veniturile, în niciun caz să crească aşa cum sub aşteptările', a subliniat Viorel Huşanu. Câteva sute de sindicalişti afiliaţi Federaţiei Sanitas au început, luni dimineaţa, mitingul de protest din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, de unde vor pleca, începând cu ora 11:00, în marş, către mai multe spitale din Bucureşti.

Traseul marşului

Traseul marşului va fi: Piaţa Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Strada Doctor Calistrat Grozovici nr.1. Protestatarii se vor opri în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu', Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului de Pneumoftiziologie 'Sfântul Ştefan', Spitalului Clinic Colentina şi Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş'.

Revendicările sindicaliştilor au în prim-plan: creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială. Mitingul declanşat luni face parte dintr-o serie de proteste ale Federaţiei Sanitas care se vor derula în perioada 6 - 8 februarie 2023.

Citește și - Protest la Ministerul Transporturilor: Jos labele de pe Spitalele CFR!

Amintim faptul că Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federaţia Sanitas din România, a pichetat pe data de 25 ianuarie 2023, sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), deoarece nu a primit explicaţii din partea ministrului Sorin Grindeanu cu privire la situaţia angajaţilor din instituţiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situaţia în care va pune în practică intenţia de a renunţa la coordonarea lor. Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel