Protest pro-Palestina în Paris, la două zile după încetarea focului / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Protest pro-Palestina în Paris, la două zile după încetarea focului  /  Sursă foto: Captură Youtube Ruptly
Protest pro-Palestina în Paris, la două zile după încetarea focului / Sursă foto: Captură Youtube Ruptly
O manifestație de susținere a Palestinei are loc în centrul Capitalei Franței, în Piața Bastillei din Paris.

O demonstrație în sprijinul Palestinei are loc sâmbătă, 22 mai, la Paris, în a doua zi după încetarea focului dintre Israel și Palestina. Aceasta a fost convenită joi cu medierea Egiptului. Conflictul a durat 11 zile și a dus la peste 240 de decese de partea palestiniană și 12 de partea israeliană, potrivit autorităților respective, notează Ruptly.

Focul a încetat joi, 20 mai 2021

Cabinetul de securitate israelian a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza joi, 20 mai. Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic confirmă acordul de încetare a focului în Gaza, relatează joi AFP. Tensiunile dintre gruparea islamistă și statul Israel au început după ce mai multe familii palestiniene urmau să fie mutate din locuințele lor, dar și după ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană, de la moscheea Al-Aqsa. Conflictul armat a izbucnit pe 10 mai. 

Hamas şi armata israeliană erau angajate de luni în tiruri cu rachete dinspre şi către enclava palestiniană. Armata israeliană a lovit circa 150 de ţinte în cursul nopţii de 15 spre 16 mai, potrivit informaţiilor publicate duminică de Jerusalem Post, relatează dpa.

Propunerea Egiptului stă la baza calmului de moment

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului. Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi). Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul.

Forţele israeliene şi militanţii din Fâşia Gaza au început să lanseze rachete, după zile de tensiuni cu privire la restricţiile din Ierusalim, accesul la locurile sfinte şi evacuarea familiilor palestiniene din casele din oraş.

Liderii Hamas au fost decimați

Armata "a atacat domiciliul lui Yahya Sinwar şi al fratelui său, un militant terorist", a postat armata pe Twitter, unde a publicat şi o înregistrare cu o casă pulverizată într-un nor de praf. Martori din apropiere au confirmat pentru AFP că domiciliul lui Sinouar din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a fost vizat de un tir aerian. În martie, el a fost reales în fruntea biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza (citește mai multe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel