Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: Peste 300.000 de protestatari au participat la marş / FOTO: Protest masiv pro-Palestina la Londra. Forțele de ordine împânzesc capitala Marii Britanii

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un protest masiv pro-palestinian, anunțat în avans, s-a desfăușurat sâmbătă după-amiaza la Londra.

Update: Peste 300.000 de protestatari care susţin Palestina au mărşăluit prin centrul Londrei sâmbătă. Poliţia a arestat aproape 100 de contramanifestanţi de extremă dreapta, pentru a-i opri de la a provoca incidente. 

Update: Poliţia britanică spune că a arestat 82 de persoane participante la protest. Conform poliţiei, arestările au fost făcute pentru a preveni perturbarea liniştii publice, scrie Reuters. 

UPDATE: Susținătorii palestinienilor se îndreaptă spre Ambasada SUA, informează Antena 3.

____________________________________

Poliția Metropolitană a avertizat anterior despre un risc de ciocniri între manifestanții pro-palestinieni și grupurile de extremă dreaptă, cu o zonă de excludere stabilită în jurul Cenotafului pentru a separa cele două evenimente, transmite BBC. În ultima oră, Poliția Metropolitană a raportat că ofițerii au fost confruntați cu o “agresiune din partea contramanifestanților care se află în zonă în număr semnificativ”.

Grupuri de bărbați care îl urmează pe fondatorul Ligii de Apărare Engleze, Stephen Yaxley Lennon, cunoscut sub numele de Tommy Robinson, au fost văzuți mergând de la Trafalgar Square pe Whitehall, unde se află Cenotaful. Unii au strigat la poliție să le permită accesul la Cenotaf pentru serviciul Zilei Armistițiului. Unii i-au acuzat pe polițiștii englezi că sunt „pe mână cu mafia”.

Protestatarii scandează, cerând un armistițiu în Gaza, în timp ce steagurile palestiniene flutură în aer. Se distribuie bannere. Totul a fost pașnic în drum spre Hyde Park Corner. 

Alte rapoarte spun că s-au auzit scandări de genul “Anglia până mor” și “Ne vrem țara înapoi”. Poliția a raportat mai multe arestări și au raportat noi ciocniri în Chinatown. Prezența poliției este puternică, cu aproximativ 2.000 de ofițeri desfășurați în Londra, anunță corespondentul BBC de la fața locului.

Poliția Metropolitană spune că a reținut un “grup mare” de contramanifestanți. Ei au fost opriți în Bridge Street, puțin mai jos de Westminster Bridge, spun autoritățile într-o postare pe X, fostul Twitter. “Se crede că fac parte din grupul implicat în tulburările de mai devreme”, adaugă oficialii.

Înainte de serviciul Zilei Armistițiului de la Cenotaf la ora 11:00 GMT, ofițerii au spus că au fost confruntați cu o “agresiune din partea contramanifestanților”. Poliția a adăugat că cele două minute de tăcere acolo au fost respectate “respectuos”. Tot Poliția a transmis că un grup de contramanifestanți care au părăsit Whitehall și s-au mutat în Chinatown “au confruntat și au aruncat cu proiectile asupra ofițerilor”.

“Ofițeri suplimentari au fost trimiși în zonă pentru a identifica, localiza și trata cei implicați. Prioritatea noastră este de a menține siguranța publică. Nu vom tolera tulburări în centrul Londrei astăzi”, scrie Met pe X.

Există mai mulți protestatari care poartă un mac în timp ce poartă și un steag al Palestinei. Fostul lider al Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, și actualul deputat John McDonnell se află în fruntea marșului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel