Data publicării:

Protest masiv în Budapesta împotriva guvernului lui Orban. Protestatar: ”Știam că există corupție”

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay
Zeci de mii de oameni protestează împotriva guvernului lui Viktor Orban în centrul Budapestei, protest condus de un avocat anterior apropiat de administrație, care a lansat recent un mișcare politică ce își propune să conteste prim-ministrul, relatează Reuters.

Protestatarii au defilat către parlament într-o vreme de primăvară neobișnuit de caldă, unii dintre ei strigând "nu ne este frică" și "Orban demisionează!"

Mulți purtau culorile naționale roșu-alb-verde sau purtau steagul național, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca și ale lor în ultimele două decenii.

"Acestea sunt culorile naționale ale Ungariei, nu ale guvernului", a spus Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a călătorit la Budapesta din Sopron, un oraș de la granița de vest a țării.

Marșul a fost condus de Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care era căsătorit cu fosta ministră a justiției a lui Orban, Judit Varga, și care planifică în cele din urmă să lanseze propriul său partid.

Trei protestatari intervievați de Reuters au spus că Magyar îi atrage pentru că a fost apropiat de guvernul lui Orban și are o cunoaștere internă despre cum funcționează acesta.

"Știam că există corupție, dar el spune asta ca un insider și ne-a confirmat-o", a spus Zsuzsanna Szigeti, în vârstă de 46 de ani, lucrătoare în domeniul sănătății, purtând un steag unguresc care îi acoperea întregul corp.

Ea a spus că este preocupată de sistemul educațional și de sănătate și îngrijorată de corupție. "Am încredere că va fi o schimbare", a spus ea.

Magyar a devenit cunoscut în februarie când a făcut comentarii incendiare despre modul în care funcționează guvernul. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că conduce o mașinărie de propagandă centralizată.

De asemenea, a publicat o înregistrare a unei conversații cu fosta sa soție în care Varga a detaliat o încercare a unui asistent senior al șefului cabinetului lui Orban de a interveni într-un caz de corupție. Procurorii investighează acum declarațiile.

Investigația vine într-un moment politicoasemănător pentru Orban înaintea alegerilor parlamentare europene din iunie și urmează un scandal de abuz sexual care a dus la demisia a doi dintre aliații săi politici cheie - fostul președinte și Varga - în februarie.

Conform datelor furnizate de Median, un institut de sondare a opiniei publice, publicate de săptămânalul de știri HVG la mijlocul lunii martie, 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în viața politică și 13% dintre aceștia au spus că sunt susceptibili să sprijine partidul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel