Protest la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. Polițiștii au refuzat să intre la serviciu - Foto
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 31 mai 2023, 10:01
WhatsApp
Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, afiliați mai multor sindicate, au refuzat să intre în serviciu miercuri dimineață.

Personalul operativ s-a prezentat la muncă, însă nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore.

Polițiștii de penitenciar sindicaliști au comunicat că pe durata a patru ore se vor efectua apelurile deținuților, dar nu vor fi acceptate vizite, nu se vor organiza plimbări sau vizite de lucru, și nici prezentări la instanță.

'E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenţionare asupra nemulţumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se doreşte a modifica sau de a apărea o nouă lege salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare. Nu am vrea să vulnerabilizăm misiunile pe care le facem zi de zi. În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoţesc deţinuţii către punctele de instanţă. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru', a declarat Andrei Bejuşcă, liderul sindicatului Iurius de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Ce solicită 

'Motivul pentru care ne-am adunat aici este refuzul muncii suplimentare. Toate persoanele care se află aici nu intră în serviciu pentru că ne dorim aplicarea în integralitate a legii salarizării. Ne dorim aplicarea pensiilor aşa cum este ea în această formă, ne dorim actualizarea normelor de hrană şi de echipament fără plafonări. Colegii noştri sunt in tura de noapte rămaşi în continuare în serviciu şi nu vor putea fi schimbaţi până nu intrăm noi. Acest blocaj şi refuz al orelor suplimentare în patru ore deja paralizează sistemul penitenciar. Deţinuţii rămân pe cameră, nu pot fi scoşi din cameră. Instanţele de judecată nu vor azi ce judeca. Punctele de lucru nu ies. Vrem să demonstrăm prin aceste patru ore că dacă nu se rezolvă lucrurile la finalul lunii iunie, în trei zile putem paraliza complet sistemul penitenciar', a declarat Ionuţ Ichim, preşedintele sindicatului Manifest din Penitenciarul Iaşi.

Un angajat acumulează lunar în medie minim de 25 de ore suplimentare

'Datorită situaţiei operative şi a programului de lucru pe care îl avem, aceste ore se recuperează, dar cu greu la nivelul penitenciarului Iaşi. La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în clipa de faţă sunt angajaţi aproximativ 12.000 de poliţişti de penitenciare dintr-un necesar de 20.000', a explicat Ionuţ Ichim, conform Agerpres.

Foto 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?