Protest la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii au ieșit în stradă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Protest la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii au ieșit în stradă  /  Sursă foto: Captură Antena 3
Protest la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii au ieșit în stradă / Sursă foto: Captură Antena 3
Reprezentanții sindicatului sunt nemulțumiți de blocarea dialogului social de către conducerea ministerului, ceea ce face imposibil orice demers de a corecta situațiile cu care aceștia se confruntă.

Sindicatul Național Sport și Tineret va marca Ziua Sportului printr-un miting de protest în fața Ministerului Tineretului și Sportului, începând cu ora 12.00, a anunțat marți organizația, în care precizează că membrii acesteia sunt revoltați față de modul dezastruos în care este condus sportul.

”Suntem revoltați față de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate. Actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiștii din federațiile sportive sau din subordonate, iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport și Tineret. Acest management arogant și netransparent trebuie să înceteze!”, se specifică în comunicatul sindicatului.

Ministerul nu a alocat suficiente finanțări



Conform organizatorilor protestului pentru 2021, an olimpic, ministerul a alocat finanțări „sub limita sărăciei, fără nici un fel de criterii în acordarea bugetelor către federații sportive naționale și subordonate și fără fundamentarea tăierii premiilor pentru sportivi, antrenori și colectivele tehnice. ”

Autorii comunicatului acuză faptul că în timp ce pentru tot sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările, în sport și tineret nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din cauza gestionării proaste a bugetului de la centru.

Principalele revendicările ale sindicaliștilor sun transparența privind descentralizarea, criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate și federații sportive naționale și pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice, un dialogul social real și corect, siguranța locurilor de muncă, eliminarea inechităților salariale și deblocarea posturilor vacante.

MTS a blocat dialogul social între instituție și sindicate

De asemenea, în comunicat se mai face referire și la lipsa de transparență privind felul în care se lucrează la descentralizarea unităților din subordinea MTS, ceea ce, conform autorilor comunicatului, „face ca totul să arate ca un proiect ascuns, un adevărat tun imobiliar, fără siguranța locurilor de muncă, bazat doar pe interese patrimoniale, demers făcut cu dedicații și care va favoriza anumite județe.”

„Nu putem avansa nici în ceea ce privește inechitățile salariale existente în domeniul cu cele mai mici venituri din sistemul bugetar.”, mai precizează SNST.

Reprezentanții sindicatului sunt de asemenea nemulțumiți de blocarea dialogului social de către conducerea ministerului, ceea ce face imposibil orice demers de a corecta situațiile cu care aceștia se confruntă. „Nu putem avansa nici în ceea ce privește inechitățile salariale existente în domeniul cu cele mai mici venituri din sistemul bugetar.”, mai precizează SNST.

„Prin protestul nostru scoatem în evidență faptul că sportul românesc a coborât sub pragul sărăciei. Ca rezultat direct al dezinteresului şi superficialității autorităților, pe perioada pandemiei acest domeniu a fost propulsat direct în colaps, cu efecte dramatice la nivelul copiilor și al tinerilor, prin abandonul sau neangrenarea în practicarea unei discipline sportive din cauza condițiilor proaste de antrenament, fondurilor insuficiente și lipsei măsurilor de încurajare și protecție. Mitingul din 6 aprilie 2021 este doar primul protest din planul de actiuni al SNST!”, se precizează în încheierea comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel