Protest la Ministerul Muncii! Declic: „Dacă nu va modifica planul cu salariul minim, Budăi se va compromite total”
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin / Budăi
Inquam Photos / George Călin / Budăi
Protest la Ministerul Muncii!

Organizația Declic anunță că va organiza un protest la Ministerul Muncii.

„Ți-a fost vreodată atât de sete încât să simți că leșini dacă nu bei chiar atunci o gură de apă? Mie mi s-a întâmplat, într-o expediție pe munte, pe un soare torid. Fiind la limita supraviețuirii, visam și la doar câteva picături de apă, cât să nu cad din picioare. În realitate, ar fi fost nevoie de pahare întregi pentru a ajunge la un nivel de hidratare cât de cât normal.

Mă gândesc acum la alți oameni care trăiesc la limita supraviețuirii. Oameni așa cum sunt angajații pe salariul minim. Cu 1524 de lei pe lună, angajatorii îi condamnă la o luptă continuă cu sărăcia, lună de lună. Iar cele câteva „picături”, oferite în plus de guvernanți la creșterile anuale ale salariului minim, sunt doar o amăgire cinică.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, plănuiește o creștere cât mai mică a salariului minim pentru anul viitor. El refuză să calculeze salariul minim în funcție de costul vieții, chiar dacă așa ar combate cu adevărat sărăcia în muncă din România, precum se laudă peste tot.

Angajatorii fac deja presiuni, cu succes, asupra ministrului. Ei vor ca salariul minim să nu depășească 50% din salariul mediu național. Adică să fie până în 1885 de lei. Mult prea puțin, având în vedere că un român ar avea nevoie de minimum 2708 lei să poată acoperi nevoi de bază ale traiului.

Anunțul oficial va fi făcut la începutul lunii septembrie, după întâlnirea anuală dintre ministrul Muncii, patronate și sindicate. Dacă intervenim acum cu presiune civică publică, lucrurile încă pot fi schimbate, în favoarea angajaților. Altfel, ei vor primi doar praful de pe tobă, adică o creștere infimă.

Acum este momentul ca noi, cei ce luptăm pentru justiție socială, să ne spunem părerea, cât mai vizibil și cât mai vocal. Doar fiind alături de cei care au nevoie de protecție și susținere la greu, vom evolua, ca societate.

Organizăm un protest „bătăios” la Ministerul Muncii, marți, 26 iulie, de la ora 10.00. Îi vom cere ministrului să calculeze salariul minim pentru 2023 în funcție de coșul minim de consum pentru un trai decent și nu ca jumătate din salariul mediu. Îi vom cere să fie și de partea angajaților, nu doar a angajatorilor.

Apoi, el va avea timp mai bine de o lună să regândească planul. Dacă nu o va face, se va compromite total ca Ministru al Muncii și Protecției Sociale. Va dovedi că sloganul fluturat peste tot „combatem sărăcia în muncă” reprezintă doar vorbe goale”, a transmis organizația Declic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel