Data publicării:
Update: Protest spontan la ANAF Timişoara / Protest la Ministerul Finanțelor. Angajații protestează în fața ușii lui Boloș
În după-amiaza zilei de 10 august angajații de la ministerul de Finanțe refuză să se întoarcă la muncă și protestează în fața ușii ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.
Update 3:
Zeci de angajaţi ai ANAF Timişoara au protestat spontan, joi după-amiaza, pe holurile instituţiei, în semn de solidaritate cu colegii lor de la Bucureşti, care au declanşat, la rândul lor, un protest spontan.
Sindicalişti din ANAF Timişoara spun că angajaţii sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului de Ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, pregătit de Guvern.
La acestea se adaugă probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din sistem şi neacordarea unor sume, iar salariaţi cu aceleaşi funcţii sunt plătiţi diferit, susţin sindicaliştii timişoreni.
Sindicaliştii SedLex din Ministerul Finanţelor au declanşat joi un protest spontan la sediul instituţiei, urmând ca acestora să li se alăture angajaţi din întreaga ţară, potrivit organizaţiei sindicale.
"Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu şi Gorj", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.
Update 2
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus, în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern, că nu are informații referitoare la acest protest.
„Dacă evenimentul este în desfășurare, așa cum spuneți, eu nu știu, că sunt alături de dumneavoastră aici. L-am văzut pe ministrul de Finanțe Marcel Boloș la ședința de Guvern. A avut contribuția sa la ședință și s-a retras imediat ca să continue munca la proiectele mult așteptate de către toată lumea.”, a spus Mihai Constantin.
Acesta a fost întrebat cum privește acest protest.
„Am să încerc să-l privesc la televizor din relatările dumneavoastră, ale colegilor dumneavoastră care sunt acolo pentru că nu am cunoștință despre acest protest.”, a mai spus Mihai Constantin.
Update 1
Liderul de sindicat, Vasile Marica, este contestat de angajații care protestează.
Știre inițială
Aceștia nu sunt de acord cu Ordonanța Guvernului privind reforma bugetarilor redactată de Ministerul Finanțe.
Angajații sunt nemulțumiți din cauza acestei Ordonanțe prin care se urmărește reformarea statului. Informații despre aceasta au fost făcute publice săptămâna trecută.
Potrivit Ordonanței, mai multe posturi din sistemul public for fi reformate, unele chiar vor dispărea, veniturile vor fi scăzute și voucherele de vacanță vor fi tăiate pentru anumite categorii de bugetari.
Lucian Heiuș, secretarul general al Ministerului de Finanțe, a ieșit din birou pentru a discuta cu angajații.
„Nu este o formă definitivă. În fiecare zi se întâlnesc în Coaliție și tot timpul apar nemulțumiri pentru că colaborăm cu vreo opt sau zece ministere și fiecare identifică lucruri care nu pot să fie aplicate în practică. Un act care este semi-definitiv este atunci când este pus în transparență decizională. Dumneavoastră știți toți foarte bine acest lucru. În momentul în care se urcă în transparență, atunci pot începe discuțiile de aplicare.", le-a spus Lucian Heiuș.
Marcel Boloș nu a ieșit să discute cu angajații, iar aceștia spun că nu vor pleca până când ministrul nu discută cu ei.
Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe afiliată la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” a anunțat că vor fi declanșate proteste la nivel național.
„Declanșăm protestele la nivel național
Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:
- Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
- Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- Anularea posturilor vacanțe
- Desființarea biroului și funcției de șef birou
- Normative personal: 10 funcții de execuție pt serviciu, 20 funcții de execuție pt direcție, 40 funcții de execuție pt direcție generală
Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacantă, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.
Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în formă actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.
Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadrul sistemului fiscal
- Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate
Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, astfel:
- În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
- Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
- Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.
La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.
Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.", a scris Finanțe Sed Lex pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News