Data publicării:

Protest la baza militară de la Incirlik, din Turcia. Confruntări între poliția turcă și manifestanții pro palestinieni 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva a sute de pro-palestinieni care au încercat duminică să atace baza de la Incirlik care găzduiește trupe americane, cu doar câteva ore înainte ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken să ajungă la Ankara, relatează Reuters. 

Turcia, care prin vocea președintelui Erdogan și-a intensificat criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a agravat, susține crearea unui stat palestinian și continuă să găzduiască membri ai grupării militante palestiniene Hamas. De când a început războiul Israel-Hamas, protestele au izbucnit în toată țara.

La începutul acestei săptămâni, IHH Humanitarian Relief Foundation, o agenție de ajutor islamistă turcă, a organizat un convoi pentru a călători la baza aeriană Incirlik din provincia Adana din sudul Turciei pentru a protesta împotriva atacurilor israeliene asupra Gazei și a sprijinului SUA pentru Israel.

Baza de la Incirlik, care a fost folosită pentru a sprijini coaliția internațională care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, găzduiește și trupe americane. Protestul IHH a cerut închiderea Incirlik.

Confruntări în apropiere de baza militară

Imaginile de la proteste au arătat că poliția trăgea cu gaze lacrimogene și folosea tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimile fluturând steaguri turcești și palestiniene și scandând sloganuri. Protestatarii au răsturnat baricade și s-au ciocnit cu poliția. 

De asemenea, protestatarii au fost văzuți aruncând scaune de plastic, pietre și alte obiecte către poliție, care a folosit și fumigene asupra mulțimii. Au izbucnit și certuri între mulțime și forțele de securitate

Președintele IHH, Bulent Yildirim, s-a adresat mulțimilor din Adana și le-a îndemnat să se abțină de la atacarea poliției.

„Prieteni, este greșit să arunci cu pietre sau să faci lucruri similare pentru că atât poliția, cât și soldații ar dori să meargă în Gaza și să lupte și se vor duce atunci când va veni momentul”, a spus el.

"Furia noastră este uriașă. Nu o putem înfrâna. Dar Turcia face ce poate", a adăugat el. IHH și-a încheiat mitingul mai devreme decât era planificat din cauza ciocnirilor cu poliția.

Mitingul are loc cu câteva ore înainte ca Blinken să sosească luni la Ankara pentru discuții despre Gaza cu omologul său turc, Hakan Fidan, și după criticile repetate ale Ankarei la adresa Occidentului cu privire la sprijinul pentru Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel