Protest în Piața Victoriei, cu eșarfe albe și flori, după moartea unei tinere - Mahsa Amini. ”Nu este prima victimă și nu va fi nici ultima”
Românii și mai ales româncele sunt simpatizante ale cauzei din Iran și vor ieși duminică pentru un protest pașnic.
Pentru că spațiul media din România nu a rămas impasibil la situația din Iran, pe rețelele de socializare a fost răspândit un mesaj care îi îndeamnă pe cei care susțin cauza tinerei Mahsa Amini să iasă la un marș. Mesajul a pornit de la contul @elisamodares și a fost popularizat de @aluziva, cunoscută și ca Alina Greavu, fostă jurnalistă Digi24.
”Dragă cititorule,
Numele meu contează mai puțin. Sunt o femeie din România. Am aflat, la fel ca tine, despre moartea oribilă a altei femei, Mahsa Amini, ucisă cu brutalitate de Poliția Iraniană a Moralității. Singura ei vină: și-a lăsat câteva șuvițe în afara hijabului. Nu este prima victimă și nu va fi nici ultima dacă ei își păstrează regulile inumane”, începe anunțul de pe Instagram.
Unde va avea loc marșul de protest
”Duminică, 2 octombrie, ora 17:00, vino alături de mine și de cei care credem în drepturi egale, în Piața Victoriei. Poate prin acțiunea noastră de solidaritate cu femeile din Iran, alături de acțiunile similare din alte țări, vom putea preveni alte crime. La ora 18:00 vom pleca într-un marș pașnic către Ambasada Iranului. Vino cu o floare sau cu o eșarfă albă - simbolul doliului din Iran, în memoria Mahsei Amini și a tuturor victimelor abuzurilor”, a continuat anunțul.
Proteste extinse în Iran
Femeile au fost în fruntea escaladării protestelor din Iran, declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției pentru încălcarea legilor morale privind hijabul. Mulțimile au aplaudat când femeile și-au ars hijaburile pe un foc de tabără în Sari, marți, fiind a cincea zi consecutivă de proteste și revolte în Iran. Activiștii au spus că o femeie se numără printre cei trei protestatari împușcați de forțele de securitate din Urmia, Piranshahr și Kermanshah, scrie BBC.
Autoritățile au acuzat protestatarii că au ucis doi civili în Kermanshah, precum și un asistent de poliție în Shiraz. Se raportează acum că cel puțin șapte persoane au fost ucise de când au izbucnit protestele împotriva legilor hijabului și a poliției morale după moartea lui Mahsa Amini.
Femeia kurdă de 22 de ani, din orașul Saqez, a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă. Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția morală, care a acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce a leșinat într-un centru de detenție.
Au existat rapoarte care afirmă că poliția ar fi lovit-o pe Amini în zona capului cu o bâtă, iar aceasta s-ar lovit apoi cu capul de unul dintre vehiculele lor, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif.
Ce spune legea iraniană despre vestimentația femeilor
În urma revoluției islamice din 1979, autoritățile din Iran au impus un cod vestimentar obligatoriu prin care toate femeile trebuie să poarte batic și îmbrăcăminte largă care să le acopere cât mai mult trupul atunci când se află în public.
Poliția morală, cunoscută oficial ca „Gasht-e Ershad” (Patrula de îndrumare), are sarcina, printre altele, să se asigure că femeile se conformează cu ideea autorităților despre îmbrăcămintea „corespunzătoare”. Ofițerii au puterea de a opri femeile și de a evalua dacă arată prea mult păr, dacă pantalonii și paltoanele lor sunt prea scurte sau prea lungi; sau poartă prea mult machiaj. Pedepsele pentru încălcarea regulilor includ amendă, închisoare sau biciuire. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News