Protest în faţa ambasadei Rusiei din Bucureşti, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Zeci de persoane au protestat sâmbătă, 24 februarie, în faţa Ambasadei Rusiei de la Bucureşti, la împlinirea a doi ani de război în Ucraina. "Putin este egal cu Hitler" şi "Rusia, stat terorist" au fost printre mesajele protestatarilor. 

Cei mai mulţi dintre participanţii la protest au fost cetăţeni ucraineni, refugiaţi în România după ce Rusia le-a atacat ţara pe 24 februarie 2022. Aceştia au depus flori şi au aprins lumânări pentru disidentul rus Alexei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Siberia, dar au adus şi pancarte prin care critică acţiunile Rusiei din ultimii doi ani. 

"Rusia, stat terorist" a fost unul dintre sloganurile strigate de protestatari în faţa ambasadei Rusiei. Protestul a început în Piaţa Victoriei, unde aceştia au pus în scenă o piesă mută care reconstituie războiul. Liniştea a fost spartă de sunetul sirenelor anti-aeriene şi a bombardamentelor.

Flashmob-ul s-a încheiat cu o tânără îmbrăcată în culorile Ucrainei, cu o coroniţă de flori. Pe pieptul ei a început să apară o pată de sânge, care simbolizează faptul că Ucraina sângerează sub ochii lumii. 

"Cel mai bun Putin e un Putin mort" sau "Putin = Hitler" au fost printre mesajele afişate de protestarii prezenţi. 

Comunitatea Ucraineană din Bucureşti a avut un mesaj pentru români. 

"Dragi prieteni,

În ultimii aproape doi ani, România, o țară de o ospitalitate remarcabilă, ne-a deschis larg porțile, oferindu-ne refugiu nouă, refugiaților din Ucraina, forțați să ne părăsim casele din cauza unui război devastator. Pentru această generozitate fără margini și sprijinul neclintit, suntem profund și sincer recunoscători.

În semn de solidaritate și pentru a nu uita, comunitatea ucraineană din București organizează un marș. Scopul nostru este de a reaminti lumii că tragedia războiului nu s-a încheiat și de a onora memoria celor care și-au pierdut viața.

Prin modul în care ne-ați fost alături în ultimii doi ani, și prin modul în care o faceți în continuare, noi, cei care am fost forțați să ne părăsim casele, vă suntem profund și sincer recunoscători", au transmis aceştia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel