Data actualizării:
Data publicării:

Protest: Granița dintre Ucraina și Slovacia, blocată de tiruri. Se va permite trecerea a doar 5 camioane pe oră /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels/ Markus Spiske
Foto: Pexels/ Markus Spiske
A fost raportată blocarea unui punct de trecere a frontierei slovaco-ucrainene, deși sindicatul slavac al transportatorilor s-a distanțat de această acțiune și a descris-o ca fiind inițiată de un singur camion, scrie Reuters.

Transportatorii slovaci au sprijinit eforturile transportatorilor polonezi de a impune restricții asupra numărului de camioane ucrainene care intră în Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, ei au organizat un blocaj simbolic temporar al principalului punct de trecere pentru a-și arăta sprijinul, însă au declarat că vor aștepta discuțiile înainte de a lua alte măsuri.

Camioanele din Ucraina sunt scutite de obținerea permiselor pentru trecerea frontierei din momentul invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Șoferii polonezi și slovaci susțin că acest lucru le-a afectat afacerile.

Miloslav Tokar, din cadrul unității de poliție de frontieră din Slovacia, a declarat că transportatorii au blocat punctul de trecere - singurul pentru vehiculele grele între cele două țări - în jurul orei 12 și au permis un număr limitat de camioane ucrainene să treacă.

Agenția de știri slovacă TASR a raportat că marți un singur camion a blocat punctul de frontieră de la Vysne Nemecke, citându-l pe Stanislav Skala, șeful uniunii transportatorilor din Slovacia, UNAS.

Skala a declarat pentru Reuters, prin telefon, că grupul va aștepta rezultatul discuțiilor dintre oficialii UE, polonezi și ucraineni înainte de a se alătura oficial blocadelor alături de colegii lor polonezi.

Serviciul Vamal ucrainean a declarat pe platforma de mesagerie Telegram că "persoane necunoscute au blocat traficul transporturilor de marfă fără nicio avertizare", adăugând că Ucraina nu a primit nicio informație oficială din partea Slovaciei.

Serviciul a menționat că partea slovacă urma să permită camioanelor să treacă începând cu ora 20:00 (ora 19:00 GMT) cu scopul de a permite traficul a doar cinci tiruri pe oră.

Transportatorii insistă asupra reintroducerii unui număr limitat de licențe pentru șoferii de camioane ucraineni, o cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.

Săptămâna trecută, Ucraina și Polonia au avut discuții cu privire la blocajele de la granița lor, dar ambele părți au raportat că nu au făcut progrese.

Duminică, autoritățile ucrainene au declarat că aproximativ 3.000 de camioane, în principal ucrainene, inclusiv cele care transportau combustibil și ajutoare umanitare, erau blocate pe partea poloneză a frontierei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel