Protest. Biden vrea un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că ''are în vedere'' un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă programate să aibă loc în februarie la Beijing, pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului în China, relatează AFP.

Aceasta este ceva ce avem în vedere, a declarat preşedintele american cu privire la această opţiune de a nu trimite oficiali guvernamentali pentru a reprezenta Washington-ul la competiţii, permiţând totuşi sportivilor americani să participe.

Mai mulţi lideri republicani îi cer lui Joe Biden să anunţe un boicot total al competiţiei sportive de către oficiali, dar şi sportivi, pentru a denunţa reprimarea musulmanilor uiguri în Xinjiang, China, calificată drept genocid de către guvernul american.

Mulţi oficiali din toate taberele politice, între care preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi senatorul republican, Mitt Romney, pledează pentru acest boicot diplomatic. China a protestat ferm când Nancy Pelosi a emis această ipoteză, în luna mai.

Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping, summit virtual

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au început luni un summit virtual mult aşteptat, liderul de la Casa Albă subliniind necesitatea unor garanţii pentru a se evita conflictul dintre cele două ţări, în timp ce liderul chinez a pledat pentru o comunicare mai bună, transmite AFP. 

'Concurenţa dintre cele două ţări nu trebuie să se transforme într-un conflict, intenţionat sau nu', a asigurat reşedintele Joe Biden, aceste discuţii la nivel înalt având loc pe măsură ce se acumulează litigiile între Washington şi Beijing în legătură cu Taiwanul, dar şi cu alte subiecte, precum chestiunile comerciale şi drepturile omului.

'China şi Statele Unite trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea', a afirmat preşedintele Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să îl vadă pe 'vechiul său prieten' pentru prima dată prin videoconferinţă, cele două conversaţii anterioare desfăşurându-se telefonic. 'Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră', a continuat preşedintele chinez.

Conversaţia dintre cei doi lideri, care a început la 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi) ar putea dura 'câteva ore', precizase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Însă atât la Washington, cât şi la Beijing, aşteptările privind rezultatul acestor discuţii sunt temperate, neaşteptându-se rezultate concrete, a avertizat Casa Albă. Vezi știrea inițială aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel