Data publicării:

Protest al polițiștilor de penitenciare din Craiova și Vaslui: Nu vom fi carne de tun pentru deținuți

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Astăzi, începând cu ora 07:00, polițiștii de penitenciare din Craiova și Vaslui au declanșat un protest, refuzând să intre în serviciu pentru câteva ore.

Citește și: EXCLUSIV Despăgubirile pentru secetă, blocate. Adrian Oros: Ce se alege de promisiunile electorale din 2024 / video

Sindicatul Național al Polițiștilor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) susține că personalul se confruntă zilnic cu agresiuni verbale și amenințări, iar lunar, cel puțin un polițist este agresat fizic de către deținuți. „Nu mai suntem dispuși să ne riscăm viețile în aceste condiții”, spun sindicaliștii, cerând măsuri imediate de protecție din partea autorităților.

Potrivit unui comunicat emis de FSANP, polițiștii de penitenciare sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a Ministerului Justiției și a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Aceștia reclamă condițiile de muncă insalubre, lipsa personalului suficient și insuficiența mijloacelor de siguranță care le-ar putea proteja integritatea corporală și viața.

„Am fost trădați de politicieni și suntem obligați să lucrăm în condiții periculoase”, au subliniat reprezentanții sindicali.

Polițiștii de penitenciare mai spun că închisorile, în loc să își îndeplinească rolul de centre de reabilitare, au devenit „școli de criminalitate”. În acest an, un incident grav a avut loc la Penitenciarul Rahova, unde un polițist a fost desfigurat de un deținut care l-a atacat cu o lamă, provocându-i răni grave la nivelul feței.

„Cât timp va mai dura până când un deținut va ucide un polițist?”, se întreabă sindicaliștii, cerând intervenția urgentă a autorităților pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Sindicatul avertizează că, dacă nu se iau măsuri urgente, „situația va escalada rapid”, iar astfel de proteste ar putea să devină tot mai frecvente. Polițiștii de penitenciare solicită echipamente de protecție și dotări care să le asigure siguranța, precum și măsuri de combatere a suprapopulării penitenciarelor și a violenței în rândul deținuților.

„Nu vom fi carne de tun pentru deținuți și nu vom mai tolera ignoranța autorităților în fața riscurilor la care ne expunem zilnic”, au concluzionat reprezentanții sindicali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel