Proteinele din sânge ar putea avertiza asupra cancerului cu șapte ani înainte de diagnostic, descoperă oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Oamenii de știință au identificat proteine din sânge care ar putea avertiza oamenii de cancer cu mai mult de șapte ani înainte ca acesta să fie diagnosticat.

Cercetătorii au descoperit 618 proteine legate de 19 tipuri de boli, inclusiv cancerul de intestin, de prostată și de sân.

Aproximativ 107 dintre proteine au fost găsite într-un grup de persoane al căror sânge a fost recoltat cu cel puțin șapte ani înainte de diagnostic.

Se speră că aceste descoperiri ar putea contribui la eforturile de a opri cancerul înainte de a se declanșa și ar putea fi un "prim pas crucial" în direcția oferirii de terapii preventive.

Cele două studii finanțate de Cancer Research UK și realizate de Oxford Population Health sugerează că proteinele ar putea fi implicate în cele mai timpurii stadii ale cancerului.

Profesorul Ruth Travis, epidemiolog molecular principal la Oxford Population Health și autor principal al ambelor studii, a declarat: "Pentru a putea preveni cancerul, trebuie să înțelegem factorii care determină primele etape de dezvoltare a acestuia".

"Aceste studii sunt importante, deoarece oferă multe indicii noi despre cauzele și biologia mai multor tipuri de cancer, inclusiv informații despre ceea ce se întâmplă cu ani înainte ca un cancer să fie diagnosticat", a continuat acesta.

"Acum dispunem de o tehnologie care poate examina mii de proteine în mii de cazuri de cancer, identificând care proteine au un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și care ar putea avea efecte comune mai multor tipuri de cancer", susține profesorul Ruth Travis.

"Primul pas crucial către oferirea de terapii preventive"

Dr. Iain Foulkes, director executiv pentru cercetare și inovare la Cancer Research UK, a declarat: "Prevenirea cancerului înseamnă să fim atenți la primele semne de avertizare a bolii".

"Descoperirile rezultate din această cercetare reprezintă primul pas crucial către oferirea de terapii preventive, care reprezintă calea supremă pentru a oferi oamenilor o viață mai lungă și mai bună, fără teama de cancer", spune  Foulkes.

Oamenii de știință au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla rolul exact pe care proteinele îl joacă în dezvoltarea cancerului și care sunt cele mai fiabile pentru a fi testate.

De asemenea, ar fi nevoie de mai multă muncă pentru a identifica ce teste ar putea fi dezvoltate pentru a detecta proteinele în clinică și ce medicamente ar putea viza proteinele.

Descoperirile sunt publicate în revista Nature Communications, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel