Propunere pentru reducerea consumului de carne: Fără TVA la fructe și legume
Zero TVA la fructe și legume pentru consumatorii germani. Aceasta este propunerea lansată în Germania pentru a încuraja diete mai sănătoase și, în același timp, pentru a limita prețurile la alimente, care au crescut în urma izbucnirii războiului din Ucraina.
Măsura a fost promovată de ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, din grupul Verzilor, dar în cadrul coaliției sale opun rezistență diverși exponenți.
Cetăţenii germani, în special bărbaţii, consumă cantităţi prea mici de legume. Ei ar fi cei mai slabi consumatori de legume din Europa, potrivit unui raport al comitetului stiintific al guvernului care ofera sfaturi privind nutriția, sănătatea și protecția consumatorilor.
Ozdemir a susținut că eliminarea TVA și scăderea ulterioară a prețurilor ar putea constitui un stimulent util pentru creșterea consumului acestor alimente. Mâncarea sănătoasă ar fi astfel mai accesibilă și mai atractivă. ”Am foarte multă simpatie pentru reducerea la zero a TVA-ului la fructe, legume și leguminoase”, a spus ministrul în cadrul unui interviu potrivit Agrifood, calificând ideea drept ”semn bun că dietele sănătoase sunt mai ieftine”.
Inițiativa, potrivit politicianului ecologist, ar ajuta și cele mai mici categorii de venituri să aibă acces la produse care sunt benefice din punct de vedere nutrițional.
Măsuri asociate
Pe lângă sprijinul organizațiilor de consumatori, experții în nutriție susțin că măsura ar putea contribui la promovarea unor diete echilibrate, dar nu este suficientă singură.
Eliminarea impozitării fructelor și legumelor ar trebui asociată cu alte acțiuni, precum majorarea TVA-ului la produsele din carne, de care nemții sunt pasionați. O altă idee care plutește printre consultanții guvernamentali este aceea de a include taxe specifice, precum cea pentru băuturile zaharoase.
Sprijin de la Bruxelles
Din mai anul trecut, reducerea TVA-ului la produsele alimentare a fost sugerată și într-o comunicare a Comisiei Europene. Inițiativa ar fi posibilă, în ciuda legislației UE care definește cotele minime pentru TVA național.
Acest lucru se datorează unei scutiri prevăzute de directiva care reglementează problema: o reducere la zero a TVA-ului este posibilă pentru bunurile considerate ”necesități de bază”.
Cu toate acestea, legislația permite aplicarea acesteia doar la maximum șapte categorii de produse, precum alimente, apă, produse farmaceutice și transport de persoane.
În prezent, Berlinul folosește deja scutirea pentru panourile solare și componentele aferente de stocare a energiei pentru a facilita trecerea la energiile regenerabile.
De asemenea, Spania a anunțat în ultimele zile că va reduce temporar TVA-ul la unele produse alimentare, inclusiv fructe, legume și produse lactate, pentru a atenua creșterea costului vieții.
Conform propunerii lui Özdemir, Germania ar aplica în schimb măsura unei singure categorii de alimente și, pe lângă scopurile economice, ar avea și obiectivul de a încuraja diete sănătoase și ecologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News