Data publicării:
Proprietățile nutriționale ale hribilor. 3 motive pentru care ar trebui să consumi hribi
Hribii sunt o adevărată delicatesă oferită de natură și pot fi folosite în multe rețete tradiționale.
Hribii sau ”ciupercile porcini” sunt un aliment bogat în vitamine B, cum ar fi B2 și B3, care ajută metabolismul corpului. De asemenea, sunt bogate în potasiu, magneziu și fosfor care au particularitatea de a menține sistemul nostru nervos într-o stare de sănătate excelentă.
Prezența vitaminei D previne osteoporoza și întărește articulațiile, în timp ce cuprul și seleniul luptă împotriva îmbătrânirii datorită acțiunii lor antioxidante.
Hribii conțin în cea mai mare parte apă, aproximativ 90%, iar din acest motiv este un aliment perfect pentru cei care aleg să țină dietă sau vor altfel să fie atenți la ceea ce mănâncă.
Este interesant de știut că în 100 de grame de ciuperci porcini găsim aproximativ 80 de calorii care pot fi scăzute dacă prezența apei este mai mare. Compoziția sa nu slăbește însă gustul, astfel ”ciuperca porcini” se regăsește în cele mai apetisante rețete datorită aromei sale unice și inconfundabile, potrivit Vita in Agriturismo.
Cantitatea recomandată
Ca de alfel ca în cazul oricărui alt aliment, abuzul nu poate aduce decât... stare de rău. Chiar și hribii, ca toate alimentele, inclusiv legumele inofensive, dacă sunt consumate în cantități mai mari decât cele recomandate, pot provoca toxiinfecții alimentare. Dacă, pe de altă parte, consumi doze adecvate de hribi, acestea oferă beneficii certificate.
Dacă am vrut să dăm o cifră numerică, experții recomandă consumul a 80 de grame de hribi maxim de două ori pe săptămână. Aceste date sunt în mod evident generice și nu iau în considerare unii factori.
Cele 3 beneficii ale hribilor
Iată cele trei beneficii ale hribilor:
Scade colesterolul rău. Primul beneficiu care trebuie luat în considerare în mod serios este un efect benefic excelent asupra sistemului circulator. Consumul de hribi scade colesterolul rău prin prevenirea unei întregi serii de boli care pot afecta sistemul cardiac.
Hribii ajută sistemul imunitar. Aceste ciuperci au o cantitate bună de vitamina C, o vitamină cunoscută pentru proprietățile sale care susțin sistemul imunitar în combaterea simptomelor gripei tipice sezonului de iarnă.
Hribii sunt plini de vitamine. Acest aliment este perfect pentru cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană și doresc să-și integreze doza de vitamine, fără a renunța la gustul intens.
Când să culegeți hribii
Timpul de fructificare al hribilor depinde de climă. În zona temperată nordică, hribii sunt recoltați de la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lunii septembrie.
Există cazuri când au fost găsiți la sfârșitul primăverii, dar aceasta este mai degrabă o excepție de la regulă. În regiunile calde, timpul de recoltare a hribilor este prelungit până în octombrie.
Cum se gătesc hribii
Hribii proaspeți nu ar trebui îmbibați în apă, ba chiar se recomandă a fi clătiți foarte puțin. Poți folosi un șervețel sau o cârpă uscată pentru a înlătura murdăria de pe ei, înainte de a-i găti, pentru că excesul de apă poate deteriora ciupercile.
Hribii uscați, însă, trebuie hidratați în apă timp de 20 – 30 de minute, înainte de a fi gătiți, pentru a se înmuia și extinde. Când sunt gata, scurge-le bine și folosește apa în care au stat la supe sau risotto.
Hribii, indiferent că sunt proaspeți sau uscați, pot fi adăugați în aproape orice preparat:
– în sosuri;
– în supe;
– pot fi prăjite;
– pot fi adăugați în orice rețetă de paste;
– dacă pălăria lor este mare, pot fi umplute cu carne sau orez;
– îi poți stropi cu ulei de măsline și apoi îi poți face pe grătar sau prăjiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News