Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Proprietarul ”Muzeului Virtual al Neamului Românesc” nu se aşteaptă la niciun ajutor din partea Ministerului Culturii

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
images
images

Nicolae Ioniță, caricaturistul care a înființat Muzeul Virtual al Neamului Românesc, a declarat pentru De Ce News că după mulți ani de muncă nu mai așteaptă niciun fel de ajutor.

A fost, între 2002 şi 2010, preşedintele Biroului pentru Europa de Est a Asociaţiei Internaţionale a Caricaturiştilor şi, de-a lungul timpului, a colecţionat mii de caricaturi ale personalităţilor marcante ale României, desenate la rugămintea sa de miile de artişti pe care a avut ocazia să-i cunoască. De profesie inginer, Nicolae Ioniţă a început să publice caricaturi în presă din adolescenţă. Până de curând a lucrat şi la un institut de proiectări, dar în prezent, artistul de 59 de ani se dedică numai caricaturilor şi noului său proiect.

Așa cum era de așteptat, a întâmpinat probleme financiare, cu toate acestea a reușit, pe cheltuială proprie, să deschidă un muzeu virtual.

”Banii de care dispun mi-au permis doar un muzeu virtual. Unul real e ceve mai scump. Veniturile mele din anul care se apropie de sfârșit au constat în principal din ajutorul de șomaj pe care l-am primit la timp și diminuat cu doar 25%”.

În plus, așa cum am scris și în scrisoarea deschisă MUZEUL UMORULUI ROMÂNESC este punctul terminus al unui proiect cultural care a promovat și promoveazã România prin ceea ce are ea mai de preț: marile nume românești. Este singurul proiect din istoria culturii române, care promovează țara noastră nu prin „argumente” românești, ci prin „argumentele” a peste o mie de artiști din 129 de țări ale lumii”, a spus artistul

Muzeul, care poate fi vizitat la adresa http://www.personality.com.ro/, este rodul a zece ani de muncă. ”Ca să fac muzeul mi-a trebuit 6 luni. Ca să adun lucrarile pentru muzeu, 10 ani”, a spus el

Întrebat cum a reușit să strângă atât de multe lucrări, Ionță a spus:  ”În ultimii 10 ani am deschis pe web site-uri pentru promovarea graficii mondiale (cel mai cunoscut www.caricatura.ro, acum inactiv). Mi-am oferit serviciile celor mai importanți graficieni din lume pentru promovarea artei lor cu două condiții: lucrările să prezinte personalități românești (de preferință clasici români), plata pentru efortul meu să fie chiar acele lucrari”. Au fost interesați aproape 1.5oo de artiști din 129 de țări.

Totodată, caricaturistul a spus că nu a primit niciodată și nici nu se așteaptă la vreun ajutor din partea instituțiilor culturale.

”Nu am primit niciodată vreun ajutor. De fiecare dată cererile mele au fost ignorate. În plus mi-am atras ostilitatea unor funcționari care lucrează în instituții de cultură (în special din orașul meu, Ploiești) care m-au acuzat de concurență neloială. Motivul: în loc să-mi văd de ingineria mea mă bag în probleme de cultură...După 10 ani de experiență nu mă mai astept la nici un ajutor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel