Promovabilitate ZERO în 40 de licee din țară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
În 40 de instituții de învățământ din țară s-a înregistrat promovabilitate ZERO la examenul de Bacalaureat. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că în peste 40 de licee din țară a fost înregistrată promovabilitate zero la ediția din acest an a Bacalaureatului.

„Avem peste 40 de licee și vom face o analiză pe fiecare liceu în parte. Vom vedea care sunt măsurile care se impun”, a declarat Sorin Cîmpeanu, scrie Mediafax. 

Acesta nu a oferit detalii despre aceste licee, dar a spus că în aceste cazuri „cu siguranță cauzele sunt extrem de grave”. Rata de promovare la examenul de Bacalaureat este la nivel național de 69,8%. Conform ministrului, este cea mai mare rată din ultimii 10 ani, cu excepția anului 2017.

Bacalaureat pe model PISA

Proiectul "România Educată" propune schimbarea examenului de Bacalaureat pe modelul PISA. Acesta ar urma să fie UNIC şi să poată fi susţinut inclusiv de absolvenţii şcolilor profesionale. 

Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Ligia Deca.

Aceasta a declarat oficial că noul proiect România Educată, așa cum a rezultat în urma dezbaterilor de până acum, prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer. La final, și elevii care fac școala profesională vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.

Reforma, dorită în 2 ani 

Acest nou bacalaureat, format din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, nu va restricționa accesul la facultate, a precizat consilierul prezidențial. „Bacalaureatul nu este un examen predictiv”, a adăugat oficialul.

Noua formă a proiectului România Educată va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, prin Memorandum, iar coaliția de guvernare și-a exprimat la discuțiile de ieri „dorința ca in 2 ani să avem așezată reforma pe făgaș, cu o implementare a legislației” și un anumit nivel de aplicabilitate, a anunțat Ligia Deca, conform Edupedu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel