Data actualizării:
Data publicării:

Proiectul privind lupta împotriva risipei alimentare a trecut de Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a trecut de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind lupta împotriva risipei alimentare a trecut cu unanimitate de Comisia pentru industrii și servicii la Camera Deputaților (cameră decizională). Acesta e inițiat de Diana Buzoianu, Florin Alexe, Bogdan Gruia Ivan si Zoltan Miklos.

Celor patru s-au alăturat peste 150 de alți parlamentar semnatari de la toate partidele democratice. Proiectul urmează să intre, mâine, la Comisia de Mediu, iar săptămâna viitoare la votul final din Camera Deputaților.

Astfel, în premieră vor existe obligații ferme de implementare a măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare, se va simplifica procesul de donare și va exista o platformă națională digitală unde operatorii economici vor putea raporta datele.

Ce propune proiectul de lege

În expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, semnatarii își propun ca până în 2030 să se înjumătățească risipa de alimente pe cap de locuitor la nivel de vânzare cu amănuntul și de consum și să se reducă pierderile de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare.

De asemenea, operatorii receptori au responsabilitatea de a informa angajații proprii cu privire la planurile de luptă ale societății împotriva risipei alimentare și responsabilitatea de a încheia contracte cadru cu operatori receptori pentru a transfera produse înainte de expirare.

Autoritățile și administrațiile publice vor avea și ele obligații, precum întocmirea strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, implementarea unor măsuri de luptă împotriva risipei alimentare etc. 

Din punct de vedere social, persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei vor beneficia de hrană, prin redistribuirea alimentelor înainte ca acestea să expire. În plus, se va contribui la efortul comun privind reducerea emisiilor de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel