Proiectul Pegasus. Guvernul Orbán, acuzat de spionaj printr-un virus israelian. Scandal internațional
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Guvernul Viktor Orbán este acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți. 

Potrivit unei analize criminalistice, citate de The Guardian, Guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orbán, ar fi spionat jurnaliști de investigație și patroni ai instituțiilor media independente prin intermediul unui soft dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

Softul dezvoltat de NSO Group, denumit Pegasus potrivit datelor analizei, funcționează ca un virus care, odată introdus în dispozitivele mobile, poate fi folosit pentru a spiona un număr mare de persoane. 

Ce date stochează "Pegasus"

Proiectul Pegasus, care este o investigație colaborativă condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a analizat scurgerile de informații și au ajuns la concluzia că un număr mare de persoane din diferite medii sociale și domenii profesionale au fost ținte ale spionajului prin sofisticatul soft Pegasus.

Ei bine, Pegasus permite atacatorului să vizualizeze tot conținutul de pe telefon, de la numere de telefon ale persoanelor care par a fi ținte ale securității naționale sau ale anchetelor penale, mesaje, aplicații cu criptare end-to-end, fotografii și date GPS. Mai mult, poate chiar să transforme dispozitivul într-un reportofon audio sau video. 

Înregistrările conțin numărul a cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cinci jurnaliști. 

NSO Group a susținut că soft-ul este destinat numai utilizării împotriva criminalilor și teroriștilor și a anunțat că "nu are acces la datele țintelor clienților săi și că va continua să investigheze toate afirmațiile credibile de abuz și să ia măsurile adecvate".

Ce spune celebrul jurnalist Szabolcs Panyi, victima soft-ului

Doi jurnaliști de investigații ai Direkt26, partener în proiectul Pegasus, și-au dat seama că telefoanele lor mobile au fost infectate cu soft-ul israelian. 

Szabolcs Panyi, un cunoscut reporter cu o gamă largă de surse în cercurile diplomatice și de securitate națională, este una dintre victimele soft-ului. 

Astfel, asupra telefonului său, Organizația Amnesty International a efectuat o analiză criminalistică și a descoperit faptul că telefonul a fost compromis în mod repetat de soft-ul Pegasus în cursul unei perioade de șapte luni în anul 2019. Analiza mai arată că infectările au venit la scurt timp după ce jurnalistul a solicitat comentarii din partea oficialilor guvernului maghiar.

Szabolcs Panyi consideră că anumite persoane din guvernul Orban cred că jurnaliștii independenți fac parte dintr-o "conspirație" împotriva lor.

"Cred că există o paranoia larg răspândită și ei văd mult mai mult în motivele și rețelele noastre decât există în realitate. Nu suntem conștienți de vreo presupusă colectare de date susținută de cerere", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, ca răspuns la întrebările detaliate ale jurnaliștilor despre urmărirea lui Panyi și a altor persoane.

Jurnalistul, amenințat de purtătorul de cuvânt al lui Orban

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Viktor Orbán l-a atacat public pe Panyi și l-a acuzat de "Orbánofobie și Ungarofobie".

Odată cu alegerea lui Viktor Orban ca premier, în anul 2010, Ungaria a scăzut în Indicele Mondial al Libertății Presei de la 23, la 92 și a fost plasat pe lista inamicilor libertății presei, el fiind singurul lider al unui stat UE care apare pe acea listă, potrivit g4media.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel