Proiect social dedicat copiilor instituţionalizaţi şi seniorilor bucureşteni din centre de îngrijire
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un proiect social dedicat relaţionării şi socializării dintre copiii instituţionalizaţi şi seniorii bucureşteni din centrele de îngrijire pentru persoanele vârstnice - intitulat 'Suflet pentru suflet' - se va desfăşura începând de luni, când este programat primul eveniment.  

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială de la nivelul Municipiului Bucureşti, va desfăşura acest program începând din luna iulie. Proiectul, realizat cu sprijinul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, presupune crearea unui context de relaţionare între cele două categorii sociale, prin participarea la activităţi comune, care să ducă la o îmbunătăţire a confortului psihic şi la satisfacerea nevoii de socializare, comunicare, apropiere, empatizare între generaţii, de împărtăşire a valorilor umane, educaţionale, culturale şi care, indiferent de imperativele epocii, nu vor intra niciodată într-un con de umbră, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru început, proiectul se va desfăşura prin organizarea unor vizite tematice de o zi, între copiii din centrele de plasament şi seniorii bucureşteni, încadraţi în sistemul de protecţie socială de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti, care şi-au exprimat disponibilitatea de a se alătura acestui demers.

Copiii implicaţi în proiect vor interacţiona cu seniorii din centrele de îngrijire pentru persoanele vârstnice, pe parcursul unei zile, unde vor desfăşura împreună activităţi în aer liber sau spaţii tematice, conform unui program care va ţine cont de nevoile acestora. Activităţile sau întâlnirile nonformale propuse spre implementare vizează desfăşurarea unor ateliere de creaţie, cercuri de pictură, muzică, desen, jocuri de societate, cenacluri literare, ateliere gastronomice, punând accent pe lucrul în echipa şi pe schimbul de experienţă dintre cele două generaţii, precizează sursa citată. Primul eveniment din cadrul proiectului Suflet pentru suflet' va avea loc luni, când copiii din apartamentele familiale din cadrul DGASPC Sector 3 îi vor întâlni pe seniorii din centrele de îngrijire 'Sfânta Ana' şi 'Floarea Speranţei' şi seniorii din Clubul Seniorilor 'Râmnicu Sărat'. Împreună vor participa la ateliere de pictură şi origami, coordonate de specialişti în cele două domenii artistice.

Invitatul special al întâlnirii este actorul Silviu Biriş. Marţi, va avea loc cel de-al doilea eveniment al acestui program. Copiii înscrişi în programul de prevenire a abandonului şcolar din cadrul Complexului Sf. Pantelimon' sector 2, alături de 15 seniori bucureşteni, beneficiari ai Centrului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice 'Speranţa', sector 2, vor avea ocazia să se întâlnească cu marea actriţă a Teatrului 'Ion Creangă', Alexandrina Halic, 'vocea' unor personaje de poveste, binecunoscută de generaţii întregi de români. Actriţa va prezenta un moment artistic, oferind participanţilor o întoarcere în timp, pe drumul amintirilor, antrenându-i pe toţi cei prezenţi într-o joacă de-a copilăria, menţionează iniţiatorii demersului. Acest proiect constituie un prim pas în vederea instituirii unui model de bune practici, pentru realizarea unei conexiuni între generaţiile aflate în centrele de îngrijiri ale statului, cu scopul de a rezolva problematica nevoilor emoţionale şi sociale ale rezidenţilor aflaţi în grijă acestor instituţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel