Proiect modificare Lege 304/2004. Comisia specială, raport favorabil
Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil raportului la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care urmează să fie supus votului plenului Senatului.
În favoarea raportului au votat 12 parlamentari, iar cinci "împotrivă".
Dezbaterile pe marginea acestui proiect au început luni noapte, când s-a adoptat un amendament al PSD conform căruia Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror-şef.
”Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie este condusă de un procuror-şef. Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi personal economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin hotărâre a guvernului”, prevede amendamentul adoptat de parlamentari.
[citeste si]
Printre cele mai importante modificări aduse de comisie se mai numără un amendament adoptat marţi conform căruia Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.
”În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, stipulează amendamentul care modifică proiectul Legii 304 adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi care va fi supus dezbaterii Senatului.
Secție nouă în ÎCCJ
Conform formei actuale, "în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de judecătorii şi procurorii militari'.
Secţia îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de magistraţi sunt cercetate şi alte persoane, potrivit unui amendament din partea UDMR.
Parlamentarii au mai decis ca această secţie să fie condusă de un procuror-şef, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.
Alte modificări au vizat corelări legislative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News