Proiect de OUG pentru emiterea avizelor. Marcel Boloş anunţă posibilitatea de "acord tacit". Cine va fi responsabil, în caz de prejudicii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Marcel Bolos
Facebook Marcel Bolos
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, anunţă că birocraţia în ceea ce priveşte obţinerea avizelor sau acordurilor de construcţie ar urma să fie redusă, în urma unui proiect de OUG pus în dezbatere publică. În plus, acesta a explicat şi ce se va întâmpla dacă dezvoltatorii nu vor primi avizul scris într-un anumit interval de timp reglementat de lege. 

"Sectorul construcţiilor este unul important, impactează PIB-ul în mod semnificativ. O adevărată problemă legată de birocraţie va împiedica absorbţia banilor din PNRR, pentru că avizarea, autorizarea, durează şi cinci ani uneori, mai mult decât PNRR. Vorbim şi de lucrări publice, şi de construcţii private. Cum s-ar putea soluţiona această criză, cum ar fi putea fi simplificate procedurile, digitalizate, astfel încât să nu mai aştepte constructorii 3-4-5 ani pentru a intra în teren?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Într-adevăr, sectorul construcţiilor este unul foarte important pentru economia naţională şi contribuie cu un procent ridicat în PIB-ul României. Problema birocraţiei şi a procedurilor necesare pentru ca autorizarea lucrărilor ce se realizează din bani europeni ne preocupă şi pe noi, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Am pus în dezbatere un proiect de OUG al cărui scop este simplificarea avizării proiectelor de investiţii în infrastructură. Am încercat să impunem termen ca avizele sau acordurile tehnice să fie emise într-o anumită perioadă de timp. Dacă nu se respectă perioada de timp, atunci avizul să fie considerat emis în mod tacit. Iar responsabilitatea dacă acel aviz este emis tacit, şi se produc anumite prejudicii ca urmare a implementării proiectului, să rămână în responsabilitatea celui care avea obligaţia de emitere a acordurilor sau avizelor. Este un prim pas care vine ca un răspuns la cerinţa de simplificare procedurilor", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul dezbaterii Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului, organizată de DC MEDIA GROUP. 

CITEŞTE ŞI EXCLUSIV  Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke: PUZ-ul, așa cum îl cunoașteți astăzi, nu va mai exista. Asta este o prostie

"Măsurile să contribuie definitiv la reducerea birocraţiei"

"Dacă privatul se plânge de termene, pentru că asta afectează afacerea, şi statul are temeri mari acum, pentru că nu se va putea încadra în timp. Factorul timp afectează ambele business-uri", a intervenit Val Vâlcu. 

"Aşa este. Să ştiţi că acest proiect de ordonanţă de urgenţă, şi aceste reglementări, vin ca urmare a participării la ultima şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, în care am prezentat măsurile pe care urmează să le implementăm. A venit şi o solicitare din partea Asociaţiei, încât tot ceea ce până acum dura o perioadă de timp necontrolată de beneficiar, de primării, responsabilizarea emitenţilor de avize/acorduri este de bun augur. Toate avizele au fost propuse pentru a fi optimizate şi eu sper, dacă mai sunt observaţii, ca măsurile să contribuie definitiv la ceea ce înseamnă reducerea birocraţiei în procesul de avizare a proiectelor de investiţii şi la o oarecare disciplină de care avem nevoie pentru o perioadă extrem de complicată din punct de vedere al implementării proiectelor cu finanţare din fonduri europene", a concluzionat Marcel Boloş. 

CITEŞTE ŞI Construcţiile din România, pe legi din anii '90. Cseke Attila: Nu s-a intervenit deloc 25 de ani, cu nicio virgulă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel