Progrese notabile în domeniul reciclării în Dâmboviţa. Corneliu Ştefan: Un singur judeţ din ţară mai are un contract în derulare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Crişan Andreescu
Foto: Crişan Andreescu
Sunt probleme în judeţul Dâmboviţa la capitolul colectare selectivă? Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa, a făcut mai multe precizări. 

Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vorbit în cadrul conferinței găzduite de DC Media Group - ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative” - printre altele, şi despre colectarea selectivă pe arealul judeţului Dâmboviţa.

"Pentru cei care nu ştiu, noi avem astăzi deja un contract pe colectare selectivă. Este un contract valabil pe opt ani de zile. Dar în acelaşi timp, chiar în această perioadă, lucrăm la un proiect major pentru noi ca şi judeţ dar şi pentru regiunea Sud-Muntenia privind amplasarea în judeţul nostru a unei staţii de tratare mecanobiologică. Suntem în fază finală cu Ministerul Investiţiilor şi cu cei de la Jaspers şi sper ca în maxim două luni de zile să semnăm acest contract important pentru judeţul Dâmboviţa cu o valoare de peste 90 de milioane de euro. Din câte ştiu eu, mai avem un judeţ în România care are deja un contract de finanţare semnat, ceea ce va ajuta foarte mult în colectarea selectivă de la nivelul judeţului nostru.

Legat de cadrul legislativ, avem de curând Ordonanţa 113 care schimbă taxa de habitat în taxă de salubrizare, pe persoană, nu pe gospodărie. Noi avem în judeţul nostru această taxă de salubrizare care a funcţionat foarte bine şi pe care o colectăm printr-o companie de energie. Avem un grad de încasare de peste 90%, ceea ce cred că este ideal pentru fiecare judeţ. Dar sunt câteva întrebări. Noi nu ştim câte persoane sunt într-o gospodărie. ştim foarte bine că numărul fluctuează. Intrăm şi în contradicţie cu Codul Administrativ, această taxă trebuie aprobată prin hotărâre de Consiliu Local pentru că este o taxă specială, nu mai este o taxă la nivel legislativ. Iar asta va îngreuna tot ceea ce înseamnă procesul de colectare selectivă pe care îl avem la nivelul fiecărei unităţi administrative teritoriale. Noi nu putem să luăm decizii fără să consultăm operatorii."

În 19 februarie 2022, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a dat startul colectării selective a deșeurilor în județul Dâmbovița. Pe lângă asigurarea mijloacelor de transport, operatorul distribuie populației, gratuit, recipienții destinați colectării deșeurilor: 156.227 pubele de 120 litri; 5.241 containere de 1.100 l; recipienți metalici; saci rezistenți; clopote Igloo pentru colectarea sticlei. Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți de diferite culori: galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal; albastru pentru deșeurile de hârtie; sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot, iar în eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Deșeurile reciclabile sunt preluate, individual, din „poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Restul deșeurilor este ridicat din zona de blocuri – mediul urban – zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.

Conferinţa poate fi urmărită integral aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel