Progrese în medicină. Medicul Cristina Iftode: Aparatele de radioterapie, mult mai rapide și precise
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
S-au făcut progrese uriașe în ceea ce privește aparatele de radioterapie.

„S-au schimbat toate în bine, dar mai ales aparatele de radioterapie care sunt mult mai rapide, precise”, a spus medicul Cristina Iftode în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„Dacă vorbim despre această iradiere controlată, și efectele secundare sunt mai reduse? Apare greața sau apare un anumit disconfort?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. „Depinde de localizare”, a spus medicul Cristina Iftode, explicând ulterior: „Într-adevăr, sunt anumite sedii tumorale care, dacă sunt foarte aproape de zona gastrică, duodenală, acești pacienți vor prezenta greață. Dar tipurile de efecte adverse sunt legate de localizare.”

Sanador

„La nivel cerebral, cel mai frecvent avem de-a face cu iradierea metastazelor celebrale. Până acum câțiva ani, iradiam zone limitate, până în patru metastaze. Au apărut tot felul de studii internaționale. Iar acum se pot iradia peste zece mestataze. Putem interveni cu stereotaxia și după operație. De exemplu, neurochirurgul reușește să scoată o metastază chirurgical, dar necesită după și o sterilizare a patului operator cerebral prin radioterapie”, a explicat medicul.

Radiochirurgia și Radioterapia stereotactică, diferențe. Cristina Iftode, SANADOR, la DC Medical

Indicații clinice ale radioterapiei stereotactice:

TUMORI PRIMITIVE (localizate, fără metastaze)

1. CARCINOM PULMONAR (NSCLC) stadiu I-II A N0: SBRT este indicată în cazul pacienților inoperabili din cauza diverselor boli asociate, pacienți vârstnici (>75 ani), pacienți cu rezervă pulmonare limitată sau celor care refuză intervenția chirurgicală, cu rezultate comparabile cu lobectomia în ceea ce privește atât controlul local cât și supraviețuirea globală.

2. CARCINOM DE PROSTATĂ localizat cu risc scăzut și intermediar (favorabil): SBRT este recomandată de către ghidurile de practică clinică în cadrul centrelor dotate cu tehnologie de ultima generație și personal cu experiență.

3. CARCINOM PANCREATIC stadiu avansat, fără metastaze, inoperabil: SBRT la pacienții care nu pot efectua un tratament concomitant chemio-radioterapic; de preferat în cadrul studiilor clinice sau în centre RT specializate. 

4. HEPATOCARCINOM stadiu avansat, inoperabil și cu funcționalitate hepatică redusă: SBRT indicată dacă a fost exclusă chemioembolizare trans arterială, în cazuri selecționate (Child A), în  centre cu expertiză clinică și de preferat în cadrul studiilor clinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel