Data publicării:

Programul Viapix pentru digitalizarea rutieră, implementat în România. Ciprian Rudău: Vorbim de niște aparate simple care se pot monta pe orice mașină / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Siguranța rutieră din românia
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Ciprian Rudău, fondatorul Infrasmart, a fost invitat la DC NEWS TV, unde a prezentat soluţia Viapix pentru digitalizarea rutieră. 

Fondatorul Infrasmart a prezentat, în exclusivitate pentru DC News, un program menit să eficientizeze toată activitatea de întreținere a infrastructurilor rutiere și feroviare. 

Ce este Viapix

„Viapix este un program scanare digitală analitică special conceput pentru inventarierea, clasificare şi întreținerea infrastructurilor rutiere şi feroviare. Acesta e scopul lui principal pentru care a fost înființat, dezvoltat.”, a explicat Ciprian Rudău. 

„Ce presupune el? Cum se poate aplica acest program?”, a întrebat Florin Răvdan.

„Acest Viapix este conceput pentru a eficientiza pe baze științifice toată activitatea de întreținere a infrastructurilor rutiere și feroviare. Este un sistem conceput de către o societate franceză pe care noi dorim să-l implementăm aici în România.

Vorbim de niște aparate simple care se pot monta pe orice mașină și se poate inventaria tot ce ține de infrastructură rutieră.”, a spus Ciprian Rudău. 

„Din ce înțeleg eu, arată ca mașinile de la Google Maps.”, a completat Florin Răvdan.

„Da. Seamănă puțin, e mult mai mic. Ca și dimensiuni e undeva la 40 cm înălțime și 40 cm lățime.”, a spus Ciprian Rudău.

„Ați spus că inventariază tot ce ține de infrastructură rutieră. Asta ce înseamnă? Inventariază starea drumului sau starea indicatoarelor?", a întrebat Florin Răvdan.

„Inventariază tot. Face o radiografie generală a stării infrastructurii rutiere. Rezultatul unei scanări cu dispozitivul Viapix arată rapoarte analitice, hărți, și un suport video interactiv care oferă o clasificare structurală, tematică asupra infrastructurii. Toate acestea, după aceea, le clasifică la cererea clientului pe inventarea semnalizării verticale rutiere, marcajele orizontale și tot ce se poate vedea cu ochiul liber pe marginea drumului.”, a spus Ciprian Rudău.

„Vorbim aici de marcajele care sunt pe margine drumului, dar și cele care sunt pe șosea, acele stopuri „cedează trecerea” care sunt vopsite pe șosea?”, a întrebat Florin Răvdan.

„Da. Ele intră la „marcaj rutier orizontal". Orice marcaj rutier orizontal este luat în considerare, inventariat, clasificat în funcție de starea lui. Viapix-ul e capabil să măsoare distanța de la marginea acostamentului până la primul obstacol, poate identifica primul obstacol, poate să-l măsoare. 

Toate acestea vor fi introduse într-un program care va fi la dispoziția clientului. Programul este un video interactiv care îți permite rularea lui și derularea lui de nenumărate ori, nu are limită. În același timp îți permite și măsurarea în imagine ceea ce e un lucru foarte important pentru că se dă stop pe imagine și atunci îți permite pur și simplu să măsori acostamentul, primul obstacol, înălțimea semnalizărilor verticale, lucru foarte bun la ora actuală.", a spus Ciprian Rudău la DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel