Data publicării:

Programul PANTHEON 3D. Artă romană de excepție, digitizată 3D

Autor: Ema Apostu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Proiect depus de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Pantheon 3D, a fost declarat câștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. I/2018, după prima etapă de concurs pentru aria Programe Multianuale.  

Operele de artă romană reprezentând zeități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia vor fi valorificate prin tehnologie modernă, respectiv prin digitizarea 3D, urmând, printre altele, ca și publicul nevăzător să aibă acces la acest patrimoniu, grație unor replici care vor fi realizate cu ajutorul imprimantei 3D.

Programul se va derula pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019 (15 ianuarie 2018- 29 noiembrie 2019), și va beneficia de o finanțare în valoare de 199.997 de lei. Această cifră reprezintă până în prezent, cea mai mare sumă aprobată de către A.F.C.N. pentru un proiect al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. În cadrul bugetului, contribuția proprie stabilită prin alocare bugetară de la CJ Alba este de 50.401 lei. 

Din echipa de implementare a programului cultural fac parte nouă specialiști din domeniile arheologiei, istoriei și artei antichității clasice, fotogrammetriei și digitizării 3D, restaurării.

[citeste si]

”Principalele activități care au în vedere valorificarea interdisciplinară directă a pieselor de artă romană sunt: 

Colecția științifică virtualăPANTHEON 3D. Se va crea o colecție virtuală a pieselor de artă reprezentând divinități romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicații tehnice, dar mai ales de informații cu caracter științific legate de piesă, în limbile română și engleză. Colecția virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituție furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.  

Platforma digitală interactivă – expoziția virtuală mobilă. Pe lângă disponibilitatea online a produselor digitale, se are în vedere o expunere integrată a colecției de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atât mediului muzeal cît mai ales mediului educațional, cu adresare directă înspre publicul larg. În cadrul lecțiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit în orice altă expoziție incluzând elemente digitale interactive, un aspect important în sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare și la restul colecției muzeului. 

Cele patru expoziții temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităților panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar și varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinități aparținând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expozițiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopții Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziție va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.

Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D. în scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cât mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, în limbaj Braille.”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției DCNews.

Alte activități cuprind workshop-uri cu studenți, ateliere de creație cu elevi și prezentări pentru elevi susținute de specialiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel