Data publicării:
Programul liturgic de Bobotează la Catedrala Patriarhală. Începând de sâmbătă dimineață vor fi oferite credincioşilor sticle de 0,5 l cu Agheasmă Mare
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va săvârşi, sâmbătă, Slujba Sfinţirii Mari a apei, la Sărbătoarea Botezului Domnului, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale.
Conform Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an se vor desfăşura conform următorului program:
* vineri va avea loc Sfinţirea Mare a apei, precum şi îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spaţiu special amenajat, fără accesul credincioşilor şi vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură;
* sâmbătă, începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare împreună cu pachete cu anafură, iar între orele 9,30 - 11,30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. Începând cu ora 12,00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Agheasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această agheasmă. Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, este dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor. În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică.
Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia de act de regenerare cosmică. Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic. Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
Citește și - Boboteaza - 6 ianuarie. De ce este bine să primești preotul la tine în casă
Botezul Domnului, denumită în popor ca Boboteaza, se sărbătoreşte în Biserica Ortodoxă la 6 ianuarie. Începând cu primele zile ale noului an, preoții din întreaga Patriarhie Română, sfințesc locuințele credincioșilor, cât și ograda cu animale, acolo unde este cazul, vestind acestora Botezul Mântuitorului Iisus Hristos.
Vizitarea de către preot a creștinilor cu apa sfințită de Bobotează este o tradiție adânc înrădăcinată la poporul român, fapt sesizabil mult mai bine la țară, acolo unde credincioșii așteaptă cu multă nerăbdare vizita preotului.
Oamenii din mediu rural țin foarte mult să aibă casa curată. Unii dintre ei o împodobesc cu crengi de busuioc, iar alții țin în mâini lumânări aprinse, ca fiiind un simbol al trezviei și al rugăciunii, precum fecioarele înțelepte din Sfânta Evanghelie.
Sfințirea caselor credincioșilor se face de către preoți în ajunul Bobotezei sau cu mai multe zile înainte, în funcție de numărul credincioșilor din comunitate.
Biserica, prin slujitorii ei, sfințește, restabilește ordinea firească a naturii. Creștinii care participă la aceste slujbe sunt stropiți pe cap cu apa sfințită de către preotul care vine în vizită.
Agheasma Mare se oficiază se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.
Puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc - Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News