Programul de lucru poate fi din nou modificat de angajator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: RMC
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Începând cu luna aprilie, Legea nr. 58/2021 prevede modificări la programul de lucru redus, reglementat de OUG 132/2020.

Începând cu declararea pandemiei, angajatorilor li s-a creat posibilitatea de a reduce programul de lucru, până în acest moment, cu 50%. Însă, începând cu această lună, posibilitatea de a reduce timpul de muncă al salariatului este de 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, pe perioada stării de urgență, alertă sau asediu, dar și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade.

Desigur, dacă există o organizație sindicală, această decizie va putea fi luată numai cu acordul acestora, însă în lipsa unei asemenea organizații, această decizie poate fi luată unilateral de angajator, fără acordul angajatului. Angajatorul este obligat să-i comunice, însă, angajatului reducerea timpului de lucru, programul, dar și repartizarea acestuia și drepturile salariale cuvenite în urma modificării. Ce este interesant este că angajatorul, în urma unei justificări, poate modifica, ori de câte ori este necesar, programul de lucru, însă nu poate angaja o altă persoană în locul celei al cărei program de lucru a fost redus.

Este important de menționat că, în cazul în care există o creștere a activității angajatorului, acesta poate comunica angajatului, cu cel puțin 24 de ore înainte, decizia de suplimentare sau înlocuire a personalului. Pentru a deveni efectivă, reducerea timpului de muncă va fi făcută pe o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, din 30 de zile calendaristice, indiferent dacă programul de muncă este în ture sau inegal.

Salariații afectați de o asemenea măsură vor primi 75% din salariu de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. În scopul limitării eventualelor abuzuri ale angajatorilor, legislația în vigoare prevede că angajatul al cărui program de lucru a fost redus nu poate efectua ore suplimentare la același angajator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel