Data publicării:
Programul CAPITAL DE LUCRU, "o GLUMĂ tristă". Adrian Câciu: S-au trezit în ultima clipă. Guvern de Harap-Albi
Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care au fost principalele probleme cu programul de granturi CAPITAL DE LUCRU al Guvernului Orban.
Totul după ce antreprenorii s-au plâns că Guvernul a anunţat cu o seară înainte de termenul limită de depunere al dosarelor că este nevoie şi de un certificat de urgenţă, iar zeci de mii de firme nu au mai reuşit să îl obţină. În plus, aceştia s-au plâns şi de lipsa unui plafon.
„În alte state occidentale precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, fondurile pentru capital de lucru erau plafonate la suma de 35.000 de euro. Dacă ar fi fost și în România un astfel de plafon, fondurile ar fi ajuns pentru mult mai multe companii afectate de criza sanitaro-economică. Atât noi, Consiliul Național pentru IMM-uri (CNIPMMR) și numeroși alți antreprenori și firme de consultanță, am solicitat plafonarea fondurilor la 35.000 euro, pe modelul altor state occidentale. Însă, Ministerul Economiei și Guvernul României au ignorat profund orice fel de solicitare și au ales să lase pe dinafară peste 17.000 de companii aplicante, ca să nu mai vorbim de alte zeci de mii de companii, care nu au reușit să își ia certificatul de urgență, pentru că au avut la dispoziție doar 1 zi și NU au știut de obligativitatea obținerii certificatului de urgență, pentru a aplica”, a declarat George Velcea, Președintele Asociației Europene a Tinerilor Întreprinzători, conform curentul.info.
Adrian Câciu, intervenţie. "Se trezesc în ultima clipă. Mi-aş fi dorit să fie mai ofensivi"
"Eu am spus de la început că acest program este o glumă proastă a Guvernului, în sensul în care s-a aşteptat din aprilie să se anunţe. Antreprenorii au fost amânaţi, că se vor da bani din fonduri europene. În octombrie s-au dat 350 de milioane de euro, în condiţiile în care pierderile sunt de 16 miliarde de euro. Este infim, ca sumă alocată! Eu am tot spus, dar din păcate antreprenorii se trezesc mereu în ultima clipă să simtă că ceva nu e în regulă. Mă aştept de la ei să fie mai ofensivi, să iasă mai devreme cu nemulţumiri, înainte să se ia decizii, mai ales că ştiu care e suferinţa proprie. Evident că 350 de milioane de euro nu puteau ajunge la mai mult de 5000 de firme, pentru că plafonul acela de 150.000 de euro asta ne spune.
Avem peste 150.000 de firme care suferă din cauza crizei şi au pierderi de cifră de afaceri mai mare de 40 la sută, oricum acest program era o glumă tristă. Nu poţi să primeşti mai mult de 15 la sută din cifră de afaceri. Ce capital de lucru se compensează? Asta nu va însemna o continuare a activităţii, ci plata datoriilor şi atât. E o filozofie greşită de la început, bani prea puţini, pentru probleme prea multe. Şi modul acesta de gândire, cu primul venit, primul servit, e tot o deficienţă a modului de programare. Eu nu pot decât să spun că insist ca modul de finanţare al companiilor să fie mai direct. Nu mai stăm după fonduri europene", a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC NEWS.
Start-up Nation şi Star-Tech Inovation, LĂSATE ÎN SERTAR
"Suntem în situaţia viselor. Avem un Guvern de Harap-Albi care visează frumos şi ne spun că vor face. Economia a căzut, nu a primit niciun fel de subvenţie, dar toţi ne spun că ne vor face. După ce a murit antreprenorul, va primi stimul pe start-up inovation sau orice altceva. Am văzut toţi acele imagini cu frenezia Guvernului când s-au anunţat granturile. S-au anunţat în iulie, iar prin octombrie au început să se dea din ele. S-au dat cele de 2000 de euro, dar nu au fost trase decât jumătate din ele, şi aceste granturi de capital de lucru. Lipseşte sesiunea de investiţii, care a fost mutată la anul. Oameni buni, trebuia anul ăsta! Au obligat firmele, prin modul în care nu au dat stimulare directă, să se ducă spre creditare. De nevoie, s-au dus să ia credite, în loc să primească sprijin din partea statului, stat către care au plătit taxe ani de zile. Şi acum antreprenorii sunt mai îndatoraţi ca la începutul anului", a mai spus specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News