Programul Anghel Saligny. Peste 1000 de proiecte în implementare, câteva zeci la peste 80%. Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, a venit cu cifrele
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
*imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik
*imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a spus care este stadiul programului naţional Anghel Saligny. 

"Programul Anghel Saligny este cel mai amplu program pe care îl desfăşoară astăzi ministerul Dezvoltării din fonduri naţionale. Era necesar un astfel de program, după ce am văzut că atât PNDL 1, cât şi PNDL 2 au avut rezultate foarte bune. În felul acesta, cred că nicio comunitate din România nu avea cum să nu obţină cel puţin un contract. 

Este un program care nu dublează alte investiţii, ci vine în completarea lor. Dacă au existat oportunităţi în care autorităţile publice locale să poată aplica pe proiecte care sunt gestionate la nivel de apă, canalizare sau infrastructură rutieră, noi avem o cu totul altă adresabilitate, şi încercăm să completăm toate aceste programe. Sunt 4600 de contracte care apar în ordinul de ministru. Există o platformă în care se încarcă toate informaţiile, astfel încât proiectele să ajungă la maturitate. Am depăşit 2000 de contracte semnate, multe dintre ele, şi mă refer deja la aproape 1000 de contracte, fiind deja în procedură de implementare. 

Câteva zeci sunt la un nivel de implementare foarte mare, peste 80%. Sunt şi proiecte care, având şansa de a avea procedurile de achiziţie derulate la timp şi de constructori serioşi, au fost implementate sută la sută. Am aici o situaţie de 10 proiecte care astăzi sunt într-un stadiu extrem de avansat, de peste 90%, ca şi decontare. 

Nu am reuşit să merg la faţa locului să văd exact toate aceste proiecte, dar pot fi bune exemple, în special pe drumuri. Văd aici judeţele Alba, UAT-ul de la Blaj, de asemenea în Argeş. Sunt pe drumuri, apă şi canalizare. Pe asta se bazează în principal Anghel Saligny. Au grad de implementare 95-96%. Deci un grad de implementare extrem de mare, unele dintre ele fiind chiar finalizate", a declarat Adrian Veştea la D'Economic News, cu Alex Vlădescu. 

Localităţi din 28 de judeţe primesc finanţare pentru 50 de noi proiecte de infrastructură



"Încă de la începutul mandatului meu, mi-am propus să am o relaţie directă cu toate autorităţile locale pentru a găsi împreună oportunităţi de finanţare şi pentru a remedia problemele întâmpinate în implementarea proiectelor. Încurajez toţi edilii să gândească proiecte integrate, care să răspundă nevoilor comunităţilor pe care le reprezintă, şi să acceseze fondurile pe care Ministerul Dezvoltării le pune la dispoziţie prin programele pe care le coordonează", a precizat, pe 5 septembrie, ministrul Adrian-Ioan Veştea, cu ocazia semnării a 50 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Contractele, în valoare totală de 530.350.791,44 de lei, au fost semnate, la sediul MDLPA, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor, şi vizează atât modernizarea infrastructurii rutiere, cât şi înfiinţarea sau extinderea unor sisteme de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi a unor staţii de epurare.

Prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", se vor realiza peste 9.000 km de reţele de alimentare cu apă, 17.000 km de reţele de canalizare, 2.000 km de drumuri judeţene şi 15.000 km de drumuri locale, precum şi 104 sisteme de distribuţie a gazelor naturale, preluate din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel