Program TVR de Anul Nou. Magda Mihăilescu, propunere foarte interesantă: Deși tradiția Concertului de la Viena e greu de dislocat, cred că se poate încerca o rupere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Cristian Mandeal
Cristian Mandeal
Am întrebat-o pe Magda Mihăilescu, critic de film, ce propunere ar avea pentru Televiziunea Română de Anul Nou.

Până acum, Televiziunea Română difuza Concertul de la Viena, dar dacă ar fi să venim cu o modificare în program, care ar putea să fie aceasta? Am întrebat-o pe Magda Mihăilescu, critic de film, jurnalist cu experiență importantă pe zona de cultură, ce i s-ar părea interesant să vedem la TVR.

„Deși tradiția Concertului de la Viena este greu de dislocat, cred că se poate încerca o rupere, programând un Concert al Filarmonicii dirijată, să zicem de Cristian Mandeal. Poate este un risc, dar cred că merită”, a spus Magda Mihăilescu pentru DC News.

Cine este Cristian Mandeal

Dirijorul Cristian Mandeal s-a născut la 18 aprilie 1946, în localitatea Rupea, judeţul Braşov. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" (1965-1975) pianul principal, dirijatul (cu Constantin Bugeanu) şi compoziţia (cu Ştefan Niculescu).

De asemenea, a studiat la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi la Munchen (cu Sergiu Celibidache, în 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti, între anii 1974-1977, apoi a devenit dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977-1980), Cluj (1980-1987) şi Bucureşti (1987-2009). A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu" la ediţiile din 2001 şi 2003.

A fost dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991-2009). Un punct de mare interes în activitatea lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

O premieră pentru România

În iunie 2014 Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal a concertat, în premieră pentru o orchestră din România, în Sala Filarmonicii din Berlin. Era invitat de onoare al Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin - Young Euro Classics.

Orchestra Română de Tineret a avut, în 2015, un turneu în Italia, Franţa, Austria şi Slovacia, iar tot în acel an, a deschis Festivalul Internaţional „George Enescu", la Sala Palatului din Bucureşti.

Promotor al lui George Enescu

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini. Este un promotor al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele.

Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler

Dirijorul Cristian Mandeal a primit foarte multe premii, printre care: Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „Ionel Perlea, Medalia Academiei Române, Premiul de Excelenţă al Forumului Muzical Român pentru popularizarea operei „Oedip de George Enescu, precum şi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima din Cluj-Napoca. La 24 ianuarie 2012, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Forumului Muzical lui Cristian Mandeal i-a fost acordat Premiul „Ludovic Spiess". Este cetăţtean de onoare al oraşului Braşov.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, la 15 ianuarie 2016, cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel