Data publicării:
Program de Alzheimer care trimite la o carte a lui Iohannis
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, a prezentat în cadrul Conferinței Naționale Alzheimer 2017, desfășurată la București în perioada 22-25 februarie 2017, programul “Alzheimer Pas cu pas”, un program adresat pacienților diagnosticați cu Alzheimer, aparținătorilor și îngrijitorilor lor. Titlul programului ne amintește de cartea lui Klaus Iohannis - "Pas cu pas".
Programul "ALZ Pas cu pas" este dedicat bolnavilor suferind de diverse tipuri de demențe și aparținătorilor acestora, programul punând în contact pacienții și familiile acestora cu furnizorii de servicii specializate, servicii atât din sistemul de sănătate, cât și din afara lui.
Obiectivele programului includ informarea și îndrumarea pacienților și aparținătorilor afectați de demență; crearea unei baze de date de pacienți, la nivel național, cu posibilitatea de a genera statistici; crearea unei baze de date, la nivel național, cu resursele pe care bolnavii afectați de demență și aparținătorii acestora le au la dispoziție; dezvoltarea unui mediu original de voluntariat în România. Implementarea programului presupune realizarea unui sistem de referințe complex, multidirecțional și actualizat în permanență.
Dintre serviciile ce vor fi oferite începând cu iunie 2017 se numără publicații electronice despre afecțiuni, probleme specfice, drepturile și opțiunile pacienților și aparținătorilor; noutăți din domeniu (cercetare, implementare, politici guvernamentale, etc.), programe de informare a aparținătorilor, de colaborare cu aceștia, de ridicare a nivelului de conștientizare a problematicii legate de demențe, workshop-uri dedicate unor tematici comune aparținătorilor și pacienților etc.
STRATEGIA NAȚIONALĂ PRIVIND DEMENȚA ÎN ROMÂNIA
Tot în cadrul evenimentului Conferința Națională Alzheimer 2017, Societatea Română Alzheimer, împreună cu membrii Alianței Alzheimer și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România au realizat un apel pentru o STRATEGIE NAȚIONALĂ PRIVIND DEMENȚA ÎN ROMÂNIA!
Este necesară crearea urgentă a unui cadru legislativ prin care factorii responsabili de la nivel naţional, regional şi local să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii mintale a populaţiei prin:
[citeste si]
- recunoaşterea bolilor neurodegenerative, a demenţei şi a bolii Alzheimer, ca priorităţi ale politicii de sănătate publică;
- diminuarea incidenţei bolilor neurodegenerative;
- diagnosticare precoce;
- crearea de servicii de ingrijire corespunzator nevoilor populatiei;
- creşterea accesibilităţii pacienţilor la tratament, îngrijiri adecvate şi tehnici de reabilitare/diminuare a efectelor negative asupra calităţii vieţii lor;
- promovarea unei reflecţii etice cu accent pe respectul demnitatii persoanei diagnosticate cu Alzheimer.
Fără o conlucrare instituţionalizată între toți factorii responsabili, inclusiv societatea civilă, această initiațivă nu se va transpune în realitate.
PETIȚIA online pentru apelul privind Strategia Națională privind Demența o găsești aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News