Prognoza meteo martie 2021: Se RĂCEȘTE. Când se schimbă vremea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay
Gabriela Băncilă, director de meteorologie operaţională în cadrul ANM, a anunţat că vremea se răcește din nou, în majoritatea zonelor țării.

"Acum, la sfârșit de săptămână, asistăm la pătrunderea unei mase de aer rece ca urmare a reorientării circulației aerului dinspre partea de Nord a continentului. Acest lucru va determina scăderea valorilor termice și dacă până acum vorbeam chiar și în zona Moldovei de temperaturi de 16-17 grade, ei bine, în acest sfârșit de săptămână, mai ales în primele zile ale săptămânii viitoare, vor fi valori termice de cel mult 4-6 grade în zona Moldovei. Pătrunderea aerului mai rece se va resimți la nivelul întregii țări, dar în regiunile sudice, sud-vestice, adică în mare parte în Muntenia, Oltenia, Banat, se vor mai înregistra în orele amiezii temperaturi care să meargă spre 10-11 grade. În schimb, tot pe parcursul acestui interval de la sfârșitul săptămânii, această pătrundere de masă de aer mai rece va fi asociată și cu nebulozitate, cu sisteme noroase care vor determina apariția precipitațiilor, precipitații care, în consecință, în zona de munte, mai ales în zona Carpaților Orientali și Meridionali, vor fi sub formă de ninsoare.

Pentru că vorbim despre o anumită configurație, pentru că această circulație este una rapidă, când pătrunde această masă de aer mai rece, vom asista și la intensificări ale vântului. Intensificarea vântului va fi în majoritatea zonelor țării, dar la munte, acolo unde intensificările de vânt vor fi concomitente cu apariția precipitațiilor sub formă de ninsoare, bineînțeles că vorbim despre viscol.

Pentru a conchide, acest tipar, acest scenariu, pe care l-am traversat în ultima săptămână sau chiar pe parcursul întregului sezon rece, în care există o succesiune de intervale cu vreme foarte caldă, vreme însorită care ne duce mai mult cu gândul spre primăvară, dar și cu intervale în care vremea are aspecte severe, respectiv pătrunderi ale unor mase de aer reci, precipitații abundente sub formă de ninsoare sau lapoviță... acesta este un scenariu la care cu siguranță putem asista pe parcursul acestei primăveri.", a precizat Gabriela Băncilă, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel