Prognoza meteo în weekend. România va fi lovită de aer rece polar. Meteorologul Mihai Timu: Ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Iată care este prognoza meteo pentru weekend-ul următor.

„Deocamdată avem în valabil o avertizare now-casting până la ora 14:00 pentru zona Carpaților Orientali, acolo ne așteptăm la intensificări ale vântului cu rafale de peste 90-100km/h și având în vedere că avem deja strat de zăpadă, acest vânt va spulbera zăpada existentă și va scădea de asemenea vizibilitatea. Însă lucrurile nu arată prea bine din această după-amiază până mâine spre seară vom mai avea parte de intensificări ale vântului nu numai în zona înaltă a Carpaților Orientali și prin Munții Apuseni, dar și în zona subcarpatică a Moldovei și zona joasă din nord-vest, acolo așteptăm și rafale de peste 55-65km/h iar la altitudini mari, în zonele pe care le-a menționat, vor mai fi rafale de peste 100-110km/h”, a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM, în direct la România TV.

Masă de aer rece polară în weekend

„Prin urmare, în acele zone înalte de munte din Oriental și din Munții Apuseni, vom vorbi de viscol puternic, din această după-amiază cam până mâine seară. În rest, va fi o vreme destul de bună, dar cu temperaturi în jurul normelor, însă trebuie să fim atenți ce se va întâmpla în prag de weekend, pentru că vorbim de o masă de aer rece polară care va coborî treptat dinspre nordul și centru continentului și va avansa și către țara noastră. Pe măsură ce avansează către sud, va genera și formarea unui nou ciclon în zona bazinului central al Mării Mediterane, care va începe să ne influențeze de mâine seară”, a mai spus meteorologul.

Lapoviță și ninsoare

„De mâine seară cam până duminică după-amiaza vom avea din nou precipitații destul de multe, mai ales în jumătatea de sud-est a țării. Dacă la început vom vorbi de ploi, pentru că mâine suntem în pulsația caldă a lui, prin urmare, mâine, de exemplu, în partea de sud a țării vor fi și maxime de peste 10-15°C. Treptat, pe măsură ce va pătrunde acel aer rece, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, nu numai în zona montană, ci și în partea de sud și sud-est în zona joasă și, de asemenea, intensificările de vânt vor fi din nou de luat în calcul mai ales sâmbătă seara și duminică la începutul zilei, vânt destul de puternic în partea de sud-est a teritoriului, ceea ce putem vorbi și de viscol în aceste zone în acel moment al timpului. De asemenea vom observa o scădere a temperaturilor. Dacă, cum spuneam, mâine maxime de 10-15° în partea de sud, sâmbătă doar șapte-opt, iar duminică chiar și maxime negative în nordul și centrul teritoriului”, a conchis Mihai Timu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel