Data actualizării:
Data publicării:

Profil de candidat la alegeri în Bulgaria: un fost bodyguard, un oligarh sancționat de SUA și un academician reformist

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Alegerile legislative care vor avea loc duminică în Bulgaria sunt marcate de trei politicieni: un fost bodyguard care urmăreşte să obţină al patrulea mandat de prim-ministru, un oligarh sancţionat de SUA şi un academician reformist cu un program anticorupţie, transmite vineri EFE și preia Agerpres.

Toţi trei joacă un rol important pentru atingerea stabilităţii în Bulgaria, unde duminică va avea loc al şaptelea scrutin legislativ din ultimii trei ani şi jumătate.

Boiko Borisov

Populistul Boiko Borisov, în vârstă de 65 de ani, este liderul partidului conservator GERB şi a fost o figură cheie în politica bulgară din ultimii 15 ani. Cariera unică a lui Boiko Borisov, supranumit "Batman" în Bulgaria, l-a purtat de la slujba de gardă de corp a ultimului dictator comunist, Todor Jivkov, la a deveni prim-ministru de trei ori între 2009 şi 2021.

Cu o imagine de "om de acţiune", Borisov îmbină experienţa sa de pompier, luptător de karate şi şef de securitate cu capacitatea de a se conecta cu o parte a electoratului şi a da impresia unui lider puternic, apropiat de oameni. Politicianul, al cărui partid este afiliat Partidului Popular European şi a avut o orientare clară euro-atlantică, a declarat că obiectivul său este formarea unui guvern stabil.

Partidul lui Borisov a câştigat patru din cele şase alegeri parlamentare organizate din 2021, dar nu a reuşit niciodată să formeze singur un guvern pentru că nu a avut o majoritate suficientă şi nici nu şi-a găsit aliaţi din cauza unor scandaluri de corupţie. După o coaliţie eşuată în 2023 cu formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB), Boiko Borisov a dat de înţeles că ar fi dispus să colaboreze chiar şi cu formaţiuni ultranaţionaliste şi pro-ruse pentru a garanta existenţa unei guvernări.

Cariera politică a lui Borisov a fost presărată de numeroase scandaluri de corupţie, iar criticii săi susţin că o parte din puterea partidului său se datorează reţelei clientelare din zonele rurale. În 2020 au apărut fotografii compromiţătoare care îl înfăţişau dormind lângă o armă, teancuri de bani şi lingouri de aur.

Deşi Borisov a recunoscut autenticitatea fotografiilor, el le-a pus pe seama unei capcane întinse de politicieni rivali cu ajutorul "unei doamne frumoase". Un alt scandal, cunoscut sub numele de "Barcelonagate", i-a legat numele de o anchetă din Spania pentru o presupusă spălare de bani prin cumpărarea unei vile destinate amantei sale, Borislava Iovceva, potrivit presei bulgare. Ambele anchete au fost închise din lipsă de probe.

Delian Peevski

Oligarhul sancţionat La 44 de ani, Delian Peevski este una dintre cele mai controversate şi puternice figuri de pe scena politică bulgară. În pofida unui profil public scăzut, influenţa sa în politică şi mass-media este enormă.

Din 2009 a fost deputat în mai multe rânduri şi a ocupat diverse funcţii de stat, inclusiv pe cea de şef al agenţiei de contrainformaţii. A deţinut această ultimă funcţie timp de două zile în luna iunie 2013, demisionând din cauza protestelor stârnite de numire. În 2023, Peevski şi-a asumat un rol mai vizibil şi a devenit liderul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), partidul care a reprezentat, în mod tradiţional, minoritatea turcă din Bulgaria. La alegerile din luna iunie, DPS a reuşit să se situeze pe locul doi, obţinând 17% din voturi şi 47 din cele 240 de mandate.

Înconjurat în permanenţă de numeroşi bodyguarzi, Delian Peevski a fost sancţionat de SUA şi Marea Britanie pentru presupusa implicare în cazuri de corupţie şi abuz de putere. Potrivit criticilor săi, el controlează sectoare cheie ale sistemului judiciar, serviciile de securitate şi mai multe instituţii de presă şi i se atribuie prăbuşirea unei importante entităţi bancare, care a afectat mai multe instituţii ale statului.

Deşi investigaţiile asupra activităţilor sale nu au dovedit niciodată comiterea unor delicte, iar el neagă orice conduită ilegală, puterea sa din umbră nu poate fi tăgăduită. Mulţi politicieni îl consideră un partener toxic din cauza acuzaţiilor de corupţie din jurul său.

În timpul campaniei electorale, Delian Peevski a insistat că DPS trebuie să facă parte din viitorul guvern.

Nikolai Denkov

Academicianul reformist Nikolai Denkov, 62 de ani, este candidatul la funcţia de prim-ministru al coaliţiei reformiste Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB), cu un program axat pe combaterea corupţiei. Denkov nu este doar politician, ci şi un academician de renume internaţional.

Înainte de a intra în politică, Denkov s-a format ca fizician şi chimist, a fost profesor la Universitatea din Sofia şi membru al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria. Nikolai Denkov a fost ministru al Educaţiei şi şef de guvern în perioada iunie 2023 - aprilie 2024.

Academicianul a fost prim-ministrul unei guvern format de o coaliţie fragilă între PP-DB şi GERB, care promitea reforme pentru îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei şi, printre altele, epurarea influenţei Rusiei asupra serviciile de securitate ale ţării. Denkov consideră că Peevski l-a influenţat pe Borisov să stopeze cele mai ambiţioase reforme, ceea ce a sfârşit prin căderea guvernului de coaliţie în martie 2024.

Nikolai Denkov a făcut o prioritate din lupta împotriva corupţiei, subliniind necesitatea de a rupe cu ceea ce el descrie drept "statul capturat" de interese private, o referire la influenţele exercitate de GERB şi DPS, potrivit surselor citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel