”Profesorii, în greva asta, sunt victime! Sunt victimele perfecte”. Mugur Ciuvică: Sunt păcăliți de politicieni, dar și de sindicaliști
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Grevă educație: Inquam Photos / Octav Ganea
Grevă educație: Inquam Photos / Octav Ganea
Profesorii continuă greva, Guvernul a încheiat negocierile. 

”Profesorii, în greva asta, sunt victime, sunt victimele perfecte, pentru că ei și-au luat-o ani de zile de la politicieni care i-au păcălit, i-au dus cu vorba, i-au mințit că le dă 50% și apoi nu le-au mai dat 50%, le-au luat 25%. Deci de politicieni pe de-o parte, dar cred eu că și de liderii sindicali (n.r. au fost păcăliți), care, brusc, le-au ridicat speranțele, așteptările, pretențiile profesorilor într-o zonă absolut aberantă, pentru că solicitările actuale ale profesorilor nu pot fi puse în practică nici dacă vine mâine în România, în locul acestui Guvern, minunea Guvernului mondial” consideră Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP). 

Astăzi, 1 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care profesorii primesc 1000 de lei brut în plus la salariu, iar personalul nedidactic 400 de lei în plus, ca un avans din creșterea convenită pe noua lege a salarizării, ca, de la 1 ianuarie 2024, creșterea să se realizeze etapizat, pe 3 ani, până la 4000 de lei (la atât va ajunge salariul minim din învățământ). Decizia a fost luată de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca. 

Cu toate acestea, profesorii continuă greva. Ei cer creșterea directă la 4000 de lei a salariului minim pentru debutanți chiar de luna aceasta, nu etapizat. Inițial, cereau 4000 de lei din ianuarie și până atunci un plus de 2000 de lei net la salariu. Sindicaliștii din educație anunță continuarea grevei și transmit că decizia nu le aparține, ci aparține profesorilor. 

Guvernul transmite că oferta ultimă este cea adoptată și le spune profesorilor că inițial au cerut o majorare de 25% - satisfăcută prin avansul de 1000 de lei la salariu, ca acum să ceară, de luna aceasta, o creștere cu 60% a salariului. 

Din partea Executivului, negocierile generate de greva din educație au luat astăzi sfârșit. Sindicaliștii au anunțat, în schimb, că ”de marți încolo vor continua acțiunile de protest”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel