10.000 de profesori în Piaţa Victoriei. Maşina prefectului din Cluj, blocată de protestatari. Ciolacu, huiduit la Buzău - miting uriaş
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sindicaliştii din educaţie au anunţat un miting de protest în cursul zilei de joi în Piaţa Victoriei. 

Update: La ora 16:00, ar urma să aibă loc o întâlnire cu liderii sindicatelor, la Guvern, potrivit Antena 3 CNN.

Update: Se pare că marţi, 30 mai, va fi un nou protest al profesorilor. 

Update: Profesorii au plecat în marş spre Parlamentul României. 

Update: Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

"Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată", a subliniat Marius Nistor, scrie Agerpres.

Update: Protestatarii l-ar fi huiduit şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care ar urma să preia funcţia de premier de la Nicolae Ciucă. Incidentul a avut loc la Buzău. Profesorii prezenţi la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor i-au strigat acestuia "Demisia, demisia". 

"Aş fi vrut în mod deosebit să mă adresez la sfârşit doamnelor şi domnilor profesori. Dar aş dori de la început să le mulţumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat azi unii altora. Şi sunt ferm convins că după această manifestare, în această zi sfântă de Înălţare, o să ne strângem toţi la Prefectură şi vom continua discuţiile împreună", a spus Marcel Ciolacu. 

Update: Asociaţia Elevilor din Ilfov a venit la protestul din Piaţa Victoriei pentru a-şi exprima susţinerea faţă de profesori. "Elevii sunt cu voi", au scris aceştia pe un banner. 

Update: Maşina prefectului de Cluj, blocată de protestatari. Aceştia au lipit mai multe afişe de geamurile maşinii, transmite Digi24. În plus, ar fi lovit-o şi cu palmele. În interiorul maşinii se afla doar şoferul, la momentul respectiv, nu şi prefectul de Cluj. 

Sunt aproximativ 3000 de protestatari la Cluj. 

- ştirea iniţială - 

Sindicaliştii din Educaţie vor organiza joi un protest în Piaţa Victoriei, în cadrul mitingului urmând să fie anunţat răspunsul sindicatelor cu privire la oferta Guvernului, potrivit liderilor Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Aceştia au anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului, că greva va continua iar în cursul zilei de joi va veni şi răspunsul la oferta autorităţilor.

"Să-i lăsăm pe colegii noştri să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge în cursul acestei seri în fiecare unitate şcolară din România, peste tot unde colegii au fost în acţiuni de protest şi sunt în acţiuni de protest, şi până mâine vor da un răspuns foarte clar la această ofertă. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizaţiilor sindicale care au membrii intraţi în grevă generală. Mâine va fi grevă generală şi mâine va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv", a precizat Marius Nistor miercuri seara.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că mesajele din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a acestei oferte.

După întâlnirea de la sediul FSLI, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seara, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

"S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie", a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel