Profesorii din Cluj, nou protest pe străzile orașului. Gest frumos de susținere făcut de la balconul unei case - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Mii de profesori, părinți și elevi s-au adunat, joi, în Piața Unirii din Cluj-Napoca de unde au plecat într-un marș de protest pe străzile orașului.

Salariații din învățământ nu au renunțat la greva generală și la proteste chiar dacă Guvernul s-a angajat joi, printr-un memorandum, să ofere garanţii suplimentare privind salarizarea profesorilor debutanţi şi investiţiile în infrastructura din instituţiile de învăţământ.

Traseul marșului din Cluj a fost următorul: plecare Piața Unirii - Bulevardul Eroilor (cu restricţionarea circulaţiei rutiere) - întoarcere Bulevardul Eroilor, pietonal - sosire latura de Sud a Pieței Unirii, pietonal. Simpli trecători care au observat protestul au aplaudat cadrele didactice, iar unii dintre ei s-au alăturat marșului.

Mai mult, clujenii care se aflau la balconul unei case de pe strada Eroilor i-au felicitat pe profesori și au aruncat, în semn de respect, cu câteva garoafe în timp ce aceștia erau în marș pe bulevard.

Foto

Mesajele afișate de profesori

'4 la purtare pentru Guvernare', 'Guvernul sacrifică profesorii! Rușine!', 'Fără educație, moare orice nație', 'Elevii sunt cu voi', 'Mereu sacrificați - niciodată respectați!', 'Educație = Cenușăreasa sistemului”, 'Sunt fiică de profesor am și eu drepturi', 'Dimineața ne trezim și un gând se relevă. Domnu președinte, îndrăznim să fim în grevă!'., sunt  câteva dintre mesajele de pe pancartele manifestanților.

Citește și: Răspuns la întrebarea „Ce se tot vaită profesorii? Unii dintre noi nu avem nici măcar 2.500 lei, cât câștigă un debutant, și nu ne plângem atât”

Citește și - Ce se întâmplă cu BAC-ul și evaluarea națională. Ligia Deca: Perioada de încheiere a situației școlare se prelungește

Ligia Deca, ministrul Educației, a făcut precizări joi cu privire la încheierea situațiilor școlare și susținerea examenului de bacalaureat și al evaluării naționale. 

Citește și - Guvernul adoptă memorandumuri, profesorii nu se lasă. Miting uriaş anunţat pentru vineri, 9 iunie. Marius Nistor: 20.000 de oameni!

Ministrul a anunțat modificarea calendarului de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XXII-a, anunțând că înscrierile pentru examenul de bacalaureat și evaluare națională, se vor prelungi și ele până pe data de 13 iunie.

'O altă chestiune ține de rolul pe care îl are Ministerul Educației în asigurarea unui proces educațional normal în contextul dat. Noi continuăm să centralizăm constant informații privind situația participării celor din învățământ la actul educațional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învățământ, cât și la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, așa cum știți, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a 8-a și a 12-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională. având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a 8-a, a 12-a și a 13-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. a spus Ligia Deca'. Vezi continuarea declarațiilor aici!

VEZI ȘI: Grevă profesori. Protest masiv la Cluj - Galerie Foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel