Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală nu vor mai putea să predea în timpul anchetei disciplinare
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prevederea referitoare la profesorii cercetați pentru violență care nu mai pot preda în timpul anchetei disciplinare nu a fost inclusă și în proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cadrele didactice care sunt cercetate pentru violență fizică și/sau verbală ar putea să nu le mai predea elevilor în timpul anchetei disciplinare, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, obținut pe surse de Edupedu.ro. Abaterile pot fi constatate după ce școala solicită un raport specialitate realizat de specialişti din cadrul DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – n.red).

Sunt vizați atât profesorii cu fapte de violență fizică și/sau verbală, în situația în care potrivit legii nu reprezintă infracțiuni, cât și cei cu atitudini care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a elevilor. Dacă profesorul este cercetat pentru cele precizate mai sus, el nu va mai preda elevilor, pe perioada anchetei disciplinare, conform art. 204 alin. (6) din proiectul Deca.

Art. 204 – „(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare şi se sancţionează potrivit art. 205:

a) faptele de violenţă fizică şi/sau verbală, în situaţia în care potrivit legii nu reprezintă infracţiuni;

b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice şi prozelitismul religios în spaţiul şcolar, în situaţia în care potrivit legii nu reprezintă infracţiuni;

d) activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispoziţiilor legii, a obligaţiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale unităţii de învăţământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activităţi de predare-învăţare-evaluare cu antepreşcolarii/preşcolarii/elevii;

f) alte fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnităţii sau drepturilor copiilor/elevilor şi a familiilor acestora, ori să prejudicieze onoarea şi/sau prestigiul unităţii/instituţiei, interesul învăţământului.”

„În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la art. 204, alin. (2), lit. a)-b), pe perioada desfăşurării anchetei disciplinare, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii direcţi”, potrivit art. 204 alin. (6).

Alin. (3) de la art. 204 stabilește că „abaterile disciplinare prevăzute la alin.(2) lit. a) şi b) pot fi constatate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialişti din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unităţii de învăţământ.”

Ce sancțiuni disciplinare pot fi aplicate, potrivit proiectului Deca

Art. 205 – „(1) Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment;

b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;

d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.”

În proiectul Deca apare că pentru profesorii din cele două categorii nu pot să primească următoarele sancțiuni: „avertisment”, „diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni” și „suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control”.

La art. 205, alin. (4) stabilește că, în cazul desfacerii contractului de muncă, persoana sancţionată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învăţământ pentru o perioadă de 10 ani: „În situaţia aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru fapte referitoare la acte de violenţă fizică şi/sau verbală şi orice activităţi/atitudini care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor, pentru o perioadă de 10 ani persoana sancţionată nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învăţământ.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel