Prof. Valentin Naumescu: "Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia". "Regretul" lui Emmanuel Macron
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 18 Martie 2023, 13:39
WhatsApp
Prof. Valentin Naumescu: "Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia". "Regretul" lui Emmanuel Macron / Foto: Kremlin.ru
Prof. Valentin Naumescu: "Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia". "Regretul" lui Emmanuel Macron / Foto: Kremlin.ru
Profesorul universitar Valentin Naumescu susține că Vladimir Putin va fi predat la Haga chiar de către Rusia, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin.

Valentin Naumescu, profesor la UBB Cluj și președintele al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), susține că Vladimir Putin va fi predat la Haga chiar de către Rusia, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus.

"Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia. Nu vă grăbiți să minimalizați importanța mandatului internațional de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin și să spuneți că dictatorul de la Moscova nu va ajunge niciodată în detenție la Haga, pentru a fi judecat. Nu se va întâmpla acum, dar este posibil să se întâmple peste câțiva ani, când nu va mai fi în funcție.

Valentin Naumescu: Mandatul internațional de arestare este extrem de puternic

Mandatul internațional de arestare este extrem de grav, de puternic și de important și va marca finalul carierei politice a criminalului de război de la Kremlin, care a deportat copii din Ucraina în Rusia.Ipoteza mea este că, peste ani, chiar regimul post-Putin al Rusiei îl va preda, din interes, pe Vladimir Putin Curții Penale Internaționale, chiar dacă Rusia nu face parte din Statutul de la Roma. Nu e obligatoriu ca Rusia să facă parte din acest tratat pentru a accepta să-l predea.

Arestarea și predarea lui Putin se vor număra printre monedele de schimb ale Vestului pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, după război. Iar miza reluării relațiilor economice și comerciale cu Occidentul va fi o tentație căreia noii lideri de la Moscova și oligarhii nu vor putea să-i reziste.

Va fi în interesul Rusiei post-Putin să îl aresteze și să îl predea pe Putin Națiunilor Unite. Iar succesorul său o va face, desigur dacă Putin va mai fi în viață după ieșirea sa definitivă din Palatul Kremlin.Mulți vor spune că așa ceva este de neconceput astăzi. Da, așa pare acum, dar schimbările din politică sunt uneori uluitoare iar peste câțiva ani vom vorbi de un alt context intern și internațional legat de Rusia.

"Regretul" lui Macron

Nici arestarea și predarea lui Slobodan Miloșevici în 2001 (chiar de către noile autorități de la Belgrad, după ce acesta a pierdut puterea) nu păruse la început un scenariu credibil.

*Un singur regret cred că are acum președintele Macron legat de Putin - că încă "nu a găsit momentul potrivit" să-i retragă Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franței criminalului de război de la Kremlin. Poate îl va găsi acum", a scris Valentin Naumescu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?